Mine topp 5 strender for barnefamilier 

Snø,snø og atter snø! Tiddeli hersens bom… Alle som bor i Trondheim vet at Byåsen, hvor jeg bor, er selve ground zero når det gjelder snømengder. Jeg føler meg jo som Lars Monsen hver gang jeg går ut for å hente posten!

Så hva skal en stakkar gjøre? Jeg som hverken liker snømåking eller er en ihuga markatraver? Jo, jeg brygger en kopp av gourmetkaffen jeg kjøpte på Bali i fjor sommer. Eller «arse-coffee» som min irske svoger kaller den da kaffebønnene etter sigende har gått gjennom fordøyelsessystemet til et kattelignende dyr før de tillages. God er den uansett!

Med kaffen på plass kan jeg så drømme meg langt bort fra snø og hverdagstristesse. Til hvite, myke, palmekantede strender for eksempel? Skal jeg være helt ærlig er nok det mere «meg» enn å pese rundt i bymarka med kondomdress, blåswix og sikkel i skjegget.

Da kjører vi rett og slett på *fanfare* med bloggens første Top 5 liste. De beste strendene (så langt) for barnefamilier! I noenlunde korrekt rangering…

  1. CHAWENG NOI – KOH SAMUI, THAILAND
Chaweng Noi, Koh Samui

Koh Samui og Phuket er de to mest populære destinasjonene i Thailand. Det er en god grunn til det: Strendene er fantastiske! Som et resultat av dette er dessverre mange av de flotteste strendene blitt offer for ukontrollert utbygging. Phuket mere enn Samui. På Samui er det tross alt bestemt at ingen får bygge hverken rett på stranden eller høyere enn kokospalmene.
Den fineste og mest populære stranden på Koh Samui, Chaweng, er proppfull av resorts, vannscootere, bananbåter og innpåslitne selgere. Selv om sanden og vannet er helt i toppklasse blir dette litt for mye for meg i lengden.

Noen hundre meter lenger sør ligger nabostranden – Chaweng Noi (lille Chaweng). Her er stranden og vannet minst like fristende som hos storebroren men alt er myyye roligere.

Man har akkurat passe utvalg i restauranter (inkludert en god og kjempebillig en hvor man spiser sin grønne curry med føttene godt nede i den hvite, silkemyke sanden).

Det er også mulighet til massasje rett på stranden for en billig penge og best av alt: Det er ubegripelig godt om plass her.

Chaweng Noi
Chaweng Noi

Det er i tillegg akkurat passe langgrunt, med myk sand hele veien utover og alle kokospalmene sørger for den rette tropiske feelingen.
Det eneste som trekker ned må være mangelen på snorklemuligheter og rimelige bomuligheter. Men, man kan som kjent ikke få alt her i verden og på oppsiden av hovedveien finnes hoteller med rimeligere prislapp.

2. KATA NOI – PHUKET, THAILAND

Sandslott og solslikking på Kata Noi.

På uhyre populære Phuket ligger de mest populære strendene på rekke og rad: Kata, Karon og Patong. Flotte strender alle sammen, men spesielt Patong har vel et rykte på seg for å være i overkant «sleazy» for barnefamilier. Vi dro aldri til Patong, så dette er kun andrehånds informasjon. De to andre strendene er helt klart mer enn godkjente. Karon med fin, gyllen sand og Kata med fin hvit sand. Problemet når man reiser med barn er at de kan bli litt for store og uoversiktlige. Dette, i kombinasjon med alle folkene (det er veldig populære strender dette) gjør at man hele tiden blir sittende med argusøyne og telle hoder.
Det er her Lille Kata – Kata Noi – kommer inn i bildet. Selve stranden er like fin som hos naboene, men det er mindre forhold og mindre folk. Man har likevel mer enn nok utvalg i forhold til spisesteder og det er muligheter for forfriskninger få meter unna uansett hvor på stranden man velger å slå seg ned.

Så glad blir man over å komme hit fra snøslaps i Norge.
Nye prosjekter på gang, Kata Noi.

Sanden har til informasjon den «squeeky» konsistensen som gjør den perfekt egnet for sandslott…
En liten bonus er at det faktisk er helt brukbar snorkling helt i sørenden på stranden.

3. AO LEUK – KOH TAO, THAILAND

Ao Leuk

Koh Tao er jo mest kjent som dykkerdestinasjon men det er masse å gjøre her også for barnefamilier.
Ao Leuk (Ao betyr strand) kommer på lista av flere grunner: Det er et lite eventyr å komme seg hit, hvilket jo er positivt, enten med longtailbåt eller også bakpå en pickuptaxi opp og ned jungelkledde smale veier!

På vei til stranden. Travelling in style!

Sand og vann er av ypperste spitzenkvalität. Det finnes et par gode, barnevennlige restauranter med fantastisk utsikt. Og ikke minst, snorklingen er suveren nesten helt inne ved stranden. Masse korall, fisk og kjempemuslinger. Det er til og med gode muligheter for å se ufarlige revhaier!

Perfekt badestrand. Ao Leuk.
Snorkling på Ao Leuk

Som jeg har beskrevet i et tidligere innlegg har denne stranden et par… skal vi kaller det særegenheter? Disse er definitivt til å leve med for å få muligheten til oppleve denne perlen!

4. LOH MOO  DEE BAY – KOH PHI PHI,  THAILAND

En øde, tropisk strand. Med fabelaktig snorkling!

Der ingen skulle tru, at nokon kunne finne ein øde strand!
Denne fant vi ved en ren tilfeldighet. Vi hadde formiddagen til rådighet før båten tilbake til Phuket skulle gå (Phi Phi ligger ca. to timer med båt sør for Phuket) og spurte en longtailsjåfør om han kunne kjøre oss til en rolig og fin strand. En drøy halvtime senere vasset vi så iland i dette paradiset!

Nesten like heftig som selve stranden, er innkjøringen med båten. Det er rett og slett usannsynlig vakkert når man lydløst glir inn mot den hvite, palmekledde og ikke minst folketomme stranden. Vannet er helt krystallklart og under båten skimter man koraller og fargeglade fisker.

Velkommen til Loh Moo Dee…

Her er det de «enkle» gleder som gjelder: Soling, bading, snorkling, litt utforsking av jungelen, fange eremittkrepser osv. Ingen Wi-Fi eller bråkete strandbarer. Det er en enkel restaurant her hvor vi leide et par slitne solstoler, ellers ingenting.
Dette er med andre ord en forholdsvis enkel måte å få en tilnærmet ekte Robinson Crusoe-opplevelse. Sørg bare for å dra tidlig på morgenen så dere rekker å være noen timer før snorklebåtene kommer, da blir illusjonen om en øde øy fort brutt…

5. NAI HARN – PHUKET, THAILAND

Bygging av sandslott til eremittkrepsene. Nai Harn, Phuket.

Folkets egen strand. Einar Gerhardsen-stranden!
Denne lille stranden helt sør på Phuket får mest besøk av thailandske badegjester. Det er en naturskjønn og litt «vill» strand med flere enkle, men knallgode restauranter. – Og her er det såklart sjømat som gjelder!

Med «vill» mener jeg at bølgene og understrømmene kan være litt i heftigste laget for små barn. Den gode nyheten da er den lille, naturlige lagunen som ligger like ved stranden. Her er det trygt og morsomt for de små å plaske rundt i vannet sammen med sine nye, thailandske lekekamerater.

To fedre nyter de enkle gleder på Nai Harn Beach.

Alt i alt en vakker strand med gjennomgående trivelig stemning. En ekstra bonus her er at dere garantert kommer til å bli kjent med thailenderne som også er der for å bade og kose seg.

  • OPPSUMMERING

Ja, det ble storeslem til Thailand. Ikke overraskende, men denne listen kan fort komme til å endre seg etterhvert.

Indonesia har et par kandidater som nesten nådde opp. Eller «bubblare» som de sier i Sverige:

LIPAH, BALI: Nydelig sted, men til tider litt ubehagelige bunnforhold trekker ned i forhold til barnevennlighet.

Lipah Beach, Bali

GILI AIR, INDONESIA: Fantastisk fint og avslappende sted, men i likhet med med Lipah er det til tider ubehagelig å vasse rundt her. Dette på grunn av ganske mye død korall.

Gili Air, Indonesia. Ikke så gæli nei!

SANUR – BALI: Meget barnevennlig, men ikke spesielt pittoresk strand. Masse å gjøre for barnefamilier.

Ut på spasertur. Sanur Beach, Bali.

Så, da var bloggens første, men ikke siste liste klar. Stay tuned!

3 kommentarer

  1. Takk for nok en morsom og informativ epistel, Torgeir! (Hva med å bli forfatter på deltid? Du har en begavelse her!)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s