Mexico 2018 – Mérida, Mexico på riktig.

Mange som drar til Mexico ender opp med å tilbringe hele oppholdet på en eller flere av landets strender. Hvilket på mange måter selvfølgelig er fullt forståelig. Strendene i Mexico, både de karibiske og de ved Stillehavet, er uten tvil blant de aller flotteste i hele verden.

Så for all del. Nyt det søte (og salte) liv under vajende palmer med blått hav og eksotiske drinker. Men vær samtidig klar over at dersom dette er det eneste du gjør – ja da går du glipp av veldig mye spennende. Ikke minst de meksikanske byene, som nettopp dette innlegget skal handle om. Man kan si mye rart om de spanske koloniherrene, Los Conquistadores, som på brutalt vis tok eierskap i store deler av Latin Amerika på 15 – 1600-tallet, men å bygge vakre byer kunne de.

De fleste byene, store som små, er bygget over noenlunde samme lest: Et oversiktlig rutemønster av gater, ispedd små torg – eller plazas som det heter her. Og midt i sentrum finner man det største torget – Plaza Major.

20180709_1201588610753071541237005.jpg
Eksempel på et typisk søvnig, lite torg i Merida

Det er dette torget som er byens hjerte. Her spaserer finkledde familier rundt på søndagene, det holdes konserter, her er alle de små bodene som selger alskens varianter av gatemat, snop, snacks og frukt. Og det er her nyforelskede par sitter og svermer på en benk, i skyggen av gamle trær. Alt overvåket av byens katedral, som man alltid finner her på det store torget.

Det som gjør disse byene så spesielle er arkitekturen. Masse gamle bygninger i spansk kolonialstil. Dette, i tillegg til den alltid nærværende indianske touchen i form av av fargebruk og andre kunstneriske særpreg. Bare så at man ikke skal tro man befinner seg i Sevilla, Spania. Her kan man gå rundt i timesvis og beundre alle detaljene. Sirlige, blomsterfylte smijernsbalkonger, skyggefulle arkadeganger, fantasifulle lamper, fargerike fasader og lett bortgjemte bakgårder som bugner av tropiske vekster.

20180707_181138121849997878480811.jpg
Morsom detalj

Men er ikke Cancun og Playa Del Carmen ordentlige byer da? Lurer du kanskje på nå. Det bor jo faktisk én million mennesker i Cancun. Jo, det er selvfølgelig byer det også. Men forskjellen er at dette er byer bygget nesten utelukkende med tanke på turismen. Det er ingen historikk å snakke om her utenom nettopp det å tilby masseturismen det den skulle ønske for et ukomplisert og friksjonsfritt opphold på stranden.

For å bruke et noe forslitt uttrykk: Det er ikke her man finner «det ekte Mexico».

Vår første «ordentlige» by på denne turen var Mérida. Hovedstaden i delstaten Yucatán, som igjen grenser til delstaten Quintana Roo hvor den såkalte Riviera Maya strekker seg i all sin prakt langs den karibiske kysten.

Å komme seg til Mérida fra kysten er veldig enkelt. Det går busser hele tiden, og bussene i Mexico er både komfortable og rimelige. Vi dro fra Tulum, og derfra tar turen rundt fire timer. Det er med andre ord bare å kjøpe inn snacks og drikke, lene seg tilbake og nyte turen. I tillegg viser de filmer på bussen. Av temmelig variabel kvalitet skal sies, men uansett…

20180706_1247214188163407269550634.jpg
Behagelig busstur

Mérida er i meksikansk målestokk ingen veldig stor by, selv om det bor rundt 800.000 mennesker her. Selve sentrum er heller ikke større enn at det godt kan utforskes til fots. Skulle du føle deg litt lat er det bra å vite at taxi er veldig rimelig, og dersom du føler deg i det virkelig romantiske hjørnet kan dere klikke og klakke rundt i de idylliske gatene med hest og kjerre.

Det som etter hvert blir veldig tydelig er hvor mye billigere alt er her i innlandet sammenlignet med turiststedene ute ved kysten.

Alt fra hoteller, mat, lokal transport og håndverk/suvenirer. Her kan man virkelig bo på de nydeligste, mest atmosfæriske steder uten at det koster skjorta.

Og det var akkurat det vi gjorde.

Det vrimler av bra og koselige hoteller i Mérida, ofte i særegne gamle bygninger. Men jeg tenkte at det kunne være verdt å sjekke hvordan det var med privat utleie også. Et kjapt søk på Airbnb avgjorde saken. Her var det bare å velge og vrake i godsaker! Det ene huset mer fristende enn det andre. Vi bestemte oss etterhvert for et hus med det talende navnet Villa Romantica. Midt i byen, og i tillegg mye billigere enn et OK hotellrom skulle komme på for oss seks.

Da vi kom inn i huset første gang ble vi bare stående og måpe. Dette var rett og slett helt hinsides perfekt. Stort og romslig med et luftig, åpent område i midten. Selvfølgelig med et stort basseng også. Ellers var det tre store soverom med egne bad, stort og velutstyrt kjøkken, solterrasse på taket med grill og såklart masse solsenger overalt. Bra wi-fi var det også. Alt dette i et ytterst smakfullt oppusset gammelt hus. Selvfølgelig store, rustikke keramikkfliser på alle golv og ihvertfall fire meters takhøyde. Vi måtte virkelig ta oss sammen for å rive oss løs fra denne oasen når vi skulle ut og oppleve Mérida…

20180706_151506154819416943696459.jpg
Område for chilling ved bassenget
20180706_2141011439562205318093760.jpg
Patioen med sine bugnende vekster
20180706_1519081262756167122232667.jpg
Alle soverom hadde aircondition
20180708_102013511402214949338031.jpg
Takterrassen. Temmelig varmt midt på dagen.

For den som skulle bli nysgjerrig på huset finner du det her.

Selve byen da? Jo, Mérida er en virkelig perle. Den aller beste måten å oppleve byen på er å ta beina fatt og rusle rundt litt på måfå.

Du går rundt og beundrer de nydelige gatene med sine fargerike hus. Alle de morsomme detaljene overalt. De spennende butikkene, koselige kaféene og restaurantene. Folkelivet, luktene og lydene. Ta en pause på en av de vakre torvene, kjøp en pose nystekte churros (en slags smultringstenger med sukker), sett deg på en benk og nyt av bare å være her. Å være en del av folks hverdag.

20180707_1806528692109414751387596.jpg
Fargeglade hus på rekke og rad.
20180706_2057204438849096258726301.jpg
Merida by night.
20180706_205255966797235391532914.jpg
De liker farger i Mexico.
20180708_1404532997195060860895325.jpg
Det improviserte markedet som dukker opp hver søndag når gatene stenges for trafikk.
20180708_1408245550016461339108905.jpg
Churros må man jo bare spise her.
img_20180707_195534_666677241748171177466.jpg
Jeg liker veldig godt at de fleste skiltene her er malt rett på veggen. Veldig forseggjort og mye stiligere enn glorete skilt.
20180707_1818328279929797144407343.jpg
Hva hadde meksikanske suvenirbutikker vært uten skjeletter og Frida Kahlo?

En morsom greie i Mérida er at hver søndag stenges gatene rundt det store torget for all motorisert trafikk,hvorpå det settes opp masse salgsboder for klær, mat og alt mulig annet. Det er et yrende folkeliv, god stemning og ulike opptredener med både musikk og folkedans.

Ikke vær redd for å ta kontakt med folk heller. Innbyggerne i Mérida er usedvanlig hyggelige og omgjengelige folk som mer enn gjerne slår av en prat om løst og fast. Dette er med andre ord et perfekt sted for å få en smak av hvordan meksikanerne er når de ikke har det selger/kunde-forholdet de som regel har i områdene rundt Cancun og sørover. De er jo oftest hyggelige da også, for all del, men det blir uansett noe annet når den du prater med ikke skal tilby en handel eller tjeneste av noe slag.

Mérida regnes forresten som den tryggeste byen i hele Mexico, så det er ingen grunn til å være paranoid når du går omkring her. Du trenger selvfølgelig ikke ha pengeboka stikkende opp fra baklomma, men ellers så er det bare å senke skuldrene.

Et besøk på et av byens mange markeder er absolutt å anbefale. Her finner du alt du kan tenke deg av råvarer som kjøtt, frukt, grønnsaker (store hauger med ulike sorter chili) og alskens krimskrams. Markedene er også perfekte steder for å prøvesmake ulike meksikanske spesialiteter til en billig penge.

20180708_1313527057201989891331428.jpg
Enchiladas verdes

20180708_1310243195471899167474862.jpg

Shopping er vel ikke min sterke side akkurat, men det er et par saker som Mérida er kjent for.

Dette er først og fremst panamahatter og hengekøyer. Panamahatter, som forvirrende nok opprinnelig kommer fra Ecuador, er lette hatter av en spesiell type flettet strå som kan rulles tett sammen og sprette ut igjen uten å miste fasongen. Personlig er jeg nok ingen «hatte-mann» (hattkaill på trøndersk), men hengekøyer derimot – det kan jeg like. Og hengekøyene som lages her i Yucatán er meget behagelige og av tipp topp kvalitet.

Jeg og kona kjøpte en hengekøye akkurat her i Mérida når vi var her i 1995 og den holdt seg helt fin i over 20 år! Så et par hengekøyer ble det denne gangen også. Gjør litt research på hvor det lønner seg å handle på forhånd bare, så du ikke kjøper noe billigræl av første og beste gateselger.

Ellers så er Mérida et godt utgangspunkt for diverse dagsturer. Ikke minst til mayaruiner så som Chitzen Itza og Uxmal. Disse er mye nærmere og lettere å besøke herfra enn fra Cancun, Playa Del Carmen og Tulum. I tillegg har du flere spennende cenoter (synkehull, perfekt for bading) pluss badebyen Progreso ved Mexicogolfen som visstnok skal være en perfekt dagstur på en varm dag.

Og apropos varm. Vi var der i juli, og Mérida om sommeren er unektelig varmt. Ikke uutholdelig, synes vi ihvertfall, men nok til at tilgang til basseng så definitivt er å anbefale.


20180707_1700545327231145893521117.jpg
Benker for storvokste.
20180707_2116131392431097542782685.jpg
Mercado 40 er et sted hvor alle kan velge hvor de kjøper maten sin fra og likevel kan sitte ved samme bord. 

Og hva så med barna? Trivdes de i denne byen? Joda, de stortrivdes. Det hjalp selvfølgelig at vi bodde i det flotte huset, guttene elsket det. Men de likte også selve byen med så mye å se og oppleve, samt masse spennende og barnevennlig mat overalt. Vi var fem dager i Mérida, hvilket vel var egentlig helt passe.

Så mitt råd får bli:

Ikke lås deg helt fast til kysten, uansett hvor fristende det måtte være å bare ligge på stranden. Ta sjansen på å tilbringe noen dager i Mérida i tillegg. De «ekte» meksikanske byene er nemlig noe helt for seg selv. Her får du virkelig følelsen av å være i Mexico, i en by som eksisterer i kraft av seg selv og ikke kun for å tekkes turistene.

Selvfølgelig er det en del turister også her, det skulle bare mangle, men dette er først og fremst en behagelig, vakker meksikansk by med sjeldent imøtekommende innbyggere. Hva mer trenger du egentlig å vite? Sett av ihvertfall et par dager her når du likevel er i nærheten.

Du kommer aldri til å angre.

2 kommentarer

 1. Jeg har så lyst til å reise til mexico i januar, i de områdene du skriver om. Samboeren er redd for at det er en massiv turistfelle. Vi er glad i å reise og foretrekker vel det autentiske fremfor turistområder. Vi reiser med baby på 4-5 mnd. Er playa del Carmen helt krise? Ellers tenker jeg at Tulum er et mål, og Merida.
  Hvordan er prisene for mat i Merida?
  Takk for mange gode tips i Mexico-innleggene 🙂

  Liker

  • Takk for hyggelig tilbakemelding 🙂 Autentisk ja… Denne delen av landet er jo rimelig preget av turismen. Ingen tvil om det. Spesielt langs den karibiske kysten. Playa del Carmen har jeg ikke vært på. Men det er jo et populært reisemål. Tulum er jo vakkert så det holder. Men hvor autentisk det er kan nok diskuteres. Pluss at sjøgress faktisk er en faktor som må medberegnes. Tulum by er slett ikke så dumt da. Merida er en flott by. Og her er det definitivt mulig å føle at man er i Mexico 🙂 Maten er meget rimelig der også. Og god. Det er to steder vi var som jeg ikke har rukket å skrive om enda. Cancun, som til tross for fantastiske strender egentlig ikke er å anbefale. Det er som et tropisk Benidorm… Og så har vi fantastiske Isla Holbox. En øy rett utenfor Yucatan i Mexico-gulfen. Tre timer fra Cancun og en halvtime med båt. Veldig laidback, ingen biler (kun golfbiler), sand i gatene, flotte strender og ingen masseturisme – enn så lenge… Anbefales på det sterkeste. Et perfekt sted å få hvilepuls og sikkert også for å reise med baby vil jeg tro 🙂 Du kan jo sjekke Instagram-siden min for litt bilder og sånn fra disse stedene. Heter Reisefamilien også der. Lykke til da. Mexico er fantastisk 😃

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s