Mexico 2018 – På tur med hulemannen

Late, giddaslause dager på stranden eller ved bassengkanten i all ære, det går ikke lang tid før ihvertfall vi blir rastløse og må ut for å oppleve ett eller annet.

Som den årvåkne leser nok har fått med seg var rolige (faktisk på grensen til sederte) Aventuras Akumal første stopp  på Mexicoturen vår, og allerede etter et par dager var det tid for utflukt. «Utflukt» høres forresten veldig Star Tour-katalogen 1985 ut, men skitt au.

Jeg har lenge vært fascinert av Yucatán-halvøyas unike system av grotter, synkehull (cenoter) og underjordiske elver. Dette systemet har oppstått takket være den porøse kalksteinsgrunnen og en skjebnesvanger meteor som deiset i bakken akkurat her for 66 millioner år siden.

Et nedslag som i tillegg til å gjøre jordkloden ulevelig for datidens dinosaurkonger på haugen også gjorde den porøse kalksteinen på Yucatán både full av sprekker og hullete som en sveitserost. Etterhvert som årtusenene gikk ble sprekkene fylt med ferskvann som igjen dannet sammenhengende underjordiske elvesystemer og noen av hullene kollapset og ble til vannfylte synkehull – det som også kalles cenoter.

Det er virkelig et eventyr å utforske grottene i Yucatán

Det finnes rundt regnet 6000 slike synkehull på halvøya og alle er de sammenkoblet av de samme underjordiske elvene. Men nå får det faktisk være nok O-fag for i dag. Over til selve opplevelsen. En opplevelse som var veldig, veldig bra.

Et eller flere besøk på disse grottene er følgelig noe man som turist bør få med seg når man først befinner seg i dette området. Og selvfølgelig er det mange aktører som er mer enn villige til å ordne dette for deg. Spørsmålet blir da hvilken type tur man er ute etter, og ikke minst hvor mye det skal få koste?

I kjent stil begynte jeg gjøre research rundt dette flere måneder før avreise og fant etterhvert ut et par ting. Man må være med på en organisert tur/guide for å besøke disse grottene. Å gå seg vill der inne er en heller dårlig idé…

Dessverre er de fleste turene som tilbys rundt omkring de kjente turistdestinasjonene på Mexicos karibiske kyst svinaktig dyre. Og da snakker vi om turer som i tillegg innbefatter å traske i kø med masse andre turister i et område som mest av alt ligner på en kjempestor fornøyelsespark. Hvor folk i tillegg til grottene skal se på hoppende delfiner (i fangenskap såklart), kjøre ATV (firehjuling), spise buffét av tvilsom kvalitet pluss at kamera ikke er tillatt fordi man da skal føle seg tvunget til å kjøpe bilder tatt av parkens egen fotograf for 20 dollar stykket. For min del høres ikke dette spesielt fristende ut, ihvertfall ikke når bare inngangsbilletten fort koster mellom 700 – 1000 kroner.

Jeg ønsker jo bare å få oppleve disse grottene i noenlunde ro og fred uten masse andre kaklende turister. Skal ikke det gå an da?

Joda, det går an. Men det krevde litt graving på Internett for å si det sånn. Løsningen kom i form av en forholdsvis nystartet aktør kalt ‘Eco Rancho Mayamar’ utenfor Akumal. Ut i fra hva jeg kunne lese meg til var dette midt i blinken. En liten, uavhengig arrangør som for en forholdsvis rimelig penge arrangerer private turer dit ingen andre arrangører drar. Pluss at pengene man betaler uavkortet går til de/den lokale arrangøren. Ingen mellommenn eller store reisebyråer som stikker av med størsteparten av pengene dine.

Booking av turen gikk enkelt og greit via arrangørens facebookside. Da vi ikke skulle leie bil tilbød han seg kjapt å plukke oss opp på hotellet vårt uten tillegg i prisen. Veldig bra.

Vi ble plukket opp som avtalt og snart var vi på vei inn i jungelen på stadig dårligere veier. Etter en liten time var vi framme ved huset til Roberto som altså driver hele virksomheten. Roberto viste seg å være en meget kunnskapsrik og hyggelig kar og bare huset hans alene var verdt turen. Midt inne i jungelen – uten strøm, men med masse fargerike malerier på veggene. Og en hengekøye som møbel. Huset og tomten hadde han arvet etter sin far og pusset opp selv på sin helt spesielle måte.

Sjefen sjøl, Roberto, er down med kidsa
Meget originalt interiør i huset hans midt inne i jungelen

Det virkelig morsomme her er at det var Roberto selv som fant alle de fire grottene på eiendommen sin. Det må ha vært en helt spesiell følelse å med lommelykt i hånden, krype inn her hvor ingen mennesker har vært på ihvertfall tusen år (han har faktisk funnet rester av keramikk her inne). Etter et omfattende arbeid for å kartlegge alle grottene og deretter gjøre klart med stier i jungelen mellom disse kunne så Roberto åpne for å ta imot besøkende for et par år siden.

Og når du ser på omtalene han får på Tripadvisor er det tydelig at folk er over seg av begeistring over pakken han tilbyr. Full score over hele fjøla!

Etter en liten spasertur i bushen (bruk myggmiddel for guds skyld) var det på tide å gå inn i den første grotten. Og joda – dette var akkurat som jeg hadde håpet på. Og mere til: Spektakulære formasjoner med stalagtitter og stalagmitter, krystallklart vann, mystiske røtter som slynger seg ned gjennom taket, flaksende flaggermus og andre merkelige kryp. Guttene var i fyr og flamme: ‘Dette er det kuleste jeg har gjort i hele mitt liv’, var det en som begeistret utbrøt. De fire grottene vi besøkte var alle ganske så ulike, så det ble slett ikke ensformig heller.

Hils på en av innbyggerne i grottene
En forfriskende dukkert var veldig kjærkomment i varmen
Utrolig kule kalksteinsformasjoner

Roberto selv var en helt perfekt guide. Han kjenner jo både jungelen og grottene som sin egen bukselomme og var et oppkomme av informasjon om geologien, floraen og faunaen vi fikk oppleve. Og ikke minst fikk vi oppleve det i ro og mak. Uten masse folk og bråk.

Ved ett tilfelle fikk Roberto alle til å skru av lommelyktene sine og dermed stod vi der i stummende mørke. Langt inne i underjorden, opp til midjen i det kjølige vannet, uten andre lyder enn vingeslagene fra flaggermusene som flakset rundt ørene våre. Dette var virkelig en veldig intens og helt spesiell opplevelse. Det er ikke ofte at man blir utsatt for denne typen sansestimuli. Det merkelige var at ingen syntes det var så veldig skummelt eller ubehagelig heller. Mye av æren for dette må nok tilfalle Roberto, med sin rolige og trygge væremåte.

I den siste grotten var det også mulighet for å svømme litt i det avkjølende, krystallklare vannet. Noe som var veldig velkomment i den trykkende varmen.

Etter et par timer var selve grottebesøkene over og vi ruslet tilbake til huset hans igjen hvor han serverte frukt, nøtter og drikke. Vi pratet litt om løst og fast før vi ble kjørt tilbake til hotellet igjen. En stor opplevelse rikere.

Litt praktiske opplysninger nå. Man trenger slett ikke være veldig sprek for å være med på dette. Det innebærer litt lett krabbing ved et par tilfeller, men ellers er det veldig greit. Det passer med andre ord både for små og store.

På vei inn i åpningen til en av grottene
Litt lett krabbing er det mest strabasiøse på denne turen

Vi brukte forøvrig vanlige sandaler i jungelen og gikk barfot inne i grottene. Ikke noe problem med mindre du har ‘prinsesseføtter’ som Roberto kalte det.

Prisen da? Det kom seg på rundt 500 kr per person. Alt inkludert. Slett ikke dyrt for å få en helt unik, personlig guidet tur med en engasjert og kunnskapsrik guide som virkelig brenner for jobben sin. Som også er hans personlige livsverk. Jeg må også få med at Roberto tar masse bilder underveis som han sender til deg etterpå. Uten tillegg i prisen.

Med andre ord: Dersom du er i nærheten av Akumal, ikke nøl med å kontakte Roberto i Eco Rancho Mayamar. Du får en helt annen opplevelse enn hos de store turistmaskinene rundt Cancun/Playa Del Carmen. Og ikke minst vet du at pengene går direkte til de som faktisk jobber med og driver stedet.

Men for all del: Du kan helt sikkert få en flott opplevelse ved en av de store aktørene også. Dette handler mer om personlige preferanser og hvilken type tur du foretrekker. Poenget er at nå vet du ihvertfall at det finnes alternativer. Veldig gode alternativer til og med.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s