Stockholm. Svenske tilstander i ferien? Gjerne det!

Let’s face it: De færreste av oss har hverken råd, tid eller mulighet til å slepe familien halvveis rundt jordkloden hver gang det er noe som minner om ferie. Uansett hvor forlokkende den tanken er må vi iblant stikke fingeren i jorda og innse realitetene.

Realiteten er med andre ord at man rett og slett innsnevrer radiusen og ser seg om etter en destinasjon i noenlunde umiddelbar nærhet til Norge. Så hvorfor ikke ta noen dager i en av naboenes hovedsteder?

København er jo såklart et sikkerstikk – både for store og små med sine dejlige restauranter, butikker og ikke minst selveste Tivoli. Men denne gangen hadde jeg tenkt å slå et slag for vår kjære nabo i øst: Sverige og nydelige Stockholm.

Guttene poserer kjekt over Stockholms Ström med Riksdagen i bakgrunnen.

Stockholm er en by som ligger mitt hjerte veldig nært da både jeg og min kone bodde der i flere år i tiden før barn (TFB). På grunn av dette har kortreiste storbyferier for vår del brukt å ende opp i nettopp Stockholm.

  • MEN… STORBYFERIE MED BARN?

Én ting er jo at det fungerer med storby når man er ung, bor i kollektiv, til stadighet ute på byen og later som man er rockestjerne. Noe annet er det om samme by også fungerer like bra når man – noen år senere – återvänder som voksen og ansvarlig (tja…) familiefar?

Det er derfor med stor glede jeg kan informere om at Stockholm er en alldeles perfekt by for barnefamilier. Du har barnevennlige restauranter, store grøntområder/parker/lekeplasser og masse ulike attraksjoner som barna elsker!

Så moro kan barna ha det i Stockholm. Med litt flaks på tivoliet vel og merke…

Jeg skal nå ta en kjapp gjennomgang av noen av aktivitetene/attraksjonene man kan gjøre med kidsa i Stockholm. Nå er det et par år siden vi var der sist, men det meste er vel seg likt vil jeg tro.

I forhold til hoteller synes jeg det er litt vanskelig å komme med konkrete anbefalinger. Det beste er nok å følge med på om det dukker opp kampanjepriser, både gjennom søkemotorer og på hjemmesidene til de kjente kjedene. Både Radisson og Scandic har flere hoteller rundt om i byen. Spesielt Scandic har ofte gode priser på familierom.

  • HVOR OG HVA?

Stockholm sentrum – innerstan – er et ganske så stort område, og selv om 90 prosent av alle turister stort sett holder seg innenfor triangelen City – Gamla Stan – Djurgården, er det definitivt andre bydeler verdt å utforske også.

Stockholm City er selve sentrum, og alle besøkende tar før eller senere en spasertur nedover Drottninggatan – en lang gågate som ender opp ved Riksdagen nesten der Gamla Stan begynner. Dette området, som også innbefatter det ikke spesielt sjarmerende Sergels Torg er vel strengt tatt ikke noen grunn i seg selv til å dra til Stockholm. Stygg 60/70-talls byplanlegging, varehus, kjedelige restauranter og billige suvenirbutikker. Selvfølgelig skal man rusle rundt her også, men vær klar over at det er andre bydeler her som er mye mer sjarmerende.

Spasertur nedover Drottninggatan

Kungsträdgården – en stor og innholdsrik park litt øst i City – er derimot vel verdt et besøk. Her kan man spille sjakk, spise lunsj, klatre på løvestatuene, prøve strikkhopp og nyte av utsikten over fasjonable Strandveien, Djurgården, Stockholms ström og slottet/Gamla Stan.

Statueklatring i «Kungsan» (Kungsträdgården)

Gamla Stan er jo selve juvelen i byens krone. Et område med godt bevarte hus fra 1600-tallet. Beveger man seg litt utenfor Vesterlånggatan – som er hovedgaten – finner man en myriade av små torg og trange smug. I tillegg ligger det kongelige slottet her, med vaktskifter og hele pakka. Når man går rundt her, blant de okerfargede flere hundre år gamle husene, er det lett å forestille seg Bellman ute på pubcrawl med sine svirebrødre i 1700-tallets Stockholm.

Typisk lite smug fra Gamla Stan

Djurgården er et område man ikke kommer utenom som turist med barn på slep i Stockholm. I tillegg til store grøntområder har denne øya turistmagneter som friluftsmuseet/dyrehagen Skansen og ikke minst tivoliet Gröna Lund.

Et godt tips er å ta Djurgårdsfärjan som går mellom Gröna Lund og Gamla Stan. En enkel og hyggelig måte å dra mellom disse attraksjonene på.

Söder er en stor bydel sør for sentrum. Dette var tradisjonelt et fattigere strøk for arbeiderklassen, men har nå den senere tid blitt riktig så hipt og populært. Litt som Grünerløkka i Oslo. Her finner du masse spennende små butikker, hipsterkafeer, gode restauranter og jevnt over en hyggelig atmosfære. For en fabelaktig utsikt over denne vakre byen anbefales å ta en «fika» (kaffe m/kaffebrød) på Mosebacke – en vaskeekte Stockholmsinstitusjon.

Hyggelige Söder

Östermalm ligger – som navnet tilsier – litt øst for selve City. Dette har tradisjonelt vært strøket for de mer bemidlede innbyggerne i byen. I tillegg til at man her finner Stureplan – hvor de vakre og rike går på hippe klubber og setter pappas penger over styr. Her finnes også såklart dyre designerbutikker og endel gode restauranter. Dette er med andre ord kanskje ikke et område man først oppsøker som barnefamilie men det finnes barnevennlige områder også her. Ellen Keys park for eksempel, har en meget bra lekeplass midt i Östermalm.

Vasastan. Dette er et av mine favorittområder i Stockholm (at jeg bodde her en stund spiller kanskje inn…). Følger du Drottninggatan nordover ender du opp på Odenplan, midt i Vasastan. Dette er et rolig, hyggelig og barnevennlig område med alt man kan ønske seg av parker, kafeer, restauranter og butikker. Dessuten er det nesten ingen turister som finner veien hit – merkelig nok.

Et godt tips for barnefamilier her er å ta en piknik i Vasaparken. Her er det både fotballbaner, skyggefulle gressplener og ikke minst et helt suverent lekeområde. Kjøp med take-away pizza fra Ciao Ciao på Odenplan (byens beste pizza!) og finn en ledig plett.

Veldig bra lekeplass i Vasaparken
Vasaparken
Piknik i Vasaparken
  • LITT OM MAT

En kjekk detalj for barnefamilier er at de aller fleste restaurantene her tilbyr seg å servere halv porsjon til halv pris. Perfekt for små mager og når man helst vil prøve noe annet enn de evinnelige barnemenyene (pølser, nuggets og burgere).

Kungshallen, som ligger ved Hötorget i City er et strålende sted å spise for hele familien. Dette fungerer som en food court. Det vil si at man har et område med bord og stoler i midten og masse ulike boder rundt om hvor de selger mat fra absolutt hele verden. Alle kan da velge akkurat det man vil ha og sitte sammen for å spise. Være seg man vil ha indisk, thai, libanesisk, koreansk, meksikansk osv. Rimelig er det også!

Det er mange fristelser rundt omkring i Stockholm…
Kungshallen
  • LITT OM ULIKE ATTRAKSJONER FOR BARNEFAMILIER

Dette er på ingen måte en komplett liste, men høyst sannsynlig vil dere oppsøke ihvertfall en del av disse stedene under oppholdet i Stockholm.

Gröna Lund. Øverst på listen for de fleste barna er selvfølgelig dette tivoliet som har vært på samme sted i godt over hundre år. Her finner du karuseller og berg- og dalbaner for alle aldersgrupper, spisesteder og også en scene (både Jimi Hendrix og Bob Marley har spilt her!). Da det av plassmessige grunner ikke går å bygge noe særlig utover i bredden er de fleste attraksjonene her bygd smalt og høyt. Ingen gigantiske monsterbaner med andre ord, men mer enn nok til å skremme vettet av en gammel familiefar…

Klassisk tovolisnop på Gröna Lund

Skansen/Skansenakvariet. Dette er også et «must» når man er i Stockholm. Et stort område med både (nordiske) dyr og friluftsmuseum med gamle, historiske bygninger fra hele Sverige. Vil man oppleve mer eksotiske dyrearter anbefales å også kjøpe billett til Skansenakvariet som ligger på samme område. Her er både apekatter, krokodiller, tropiske fisker og mulighet til å klappe både tarantellaer og store kvelerslanger!

Stas å få klappe en ekte slange!
Hei du! Nærkontakt med diverse skapninger på Skansenakvariet.

Junibacken. Dette er vel kanskje mest for de litt mindre barna, men har man et forhold til Astrid Lindgrens univers (og hvem har vel ikke det) er dette et veldig bra sted å ta med familien. Man får oppleve både Emil, Pippi, Madicken og Brødrene Løvehjerte.

Vasamuseet. Man kan si mye rart om svenskene, men selvironi har de så definitivt. Her har de laget et imponerende og meget interessant museum over kongeskipet Vasa. Dette skulle være selve stoltheten i den svenske flåten og under pomp og prakt la det ut på jomfruturen i 1623 – bare for å synke etter et par hundre meter… Der ble det liggende på bunnen av Stockholm havn i flere hundre år helt til det ble hevet tidlig på 1960- tallet og gjort til et museum. Det er virkelig spennende å se hvor godt bevart skipet fremdeles er og det er unektelig et imponerende syn og en fascinerende historie. Dette burde helt klart fenge hele familien.

Nordiska Museet. Et enormt, klassisk museum som ofte har interessante spesialutstillinger. De minste barna kan kanskje gå lei etter en stund (eller er det kanskje jeg som projiserer mine egne følelser over på dem nå?), så man bør nok planlegge besøket hit med en smule omhu.

Hagaparken. Et enormt parkområde som strekker seg fra like nord om sentrum ut til forstaden Solna. Her finnes både et slott, en stor innsjø (Brunnsviken) og et tropisk sommerfuglhus (Fjärilshuset).

Stockholms Skärgård. Om sommeren er det veldig populært å ta båt ut i Stockholms nydelige skjærgård. En av de mest populære turene er til Fjäderholmarna. En idyllisk øygruppe hvor man kan ta på seg sandalene og finne frem til sin indre Farbror Melker fra Saltkråkan.

  • Å KOMME SEG RUNDT

Stockholm har et vel utbygd tunnelbanenett og man kommer seg kjapt og enkelt dit man skulle ønske. De eneste gangene det er nødvendig med buss er når man skal ut til Djurgården. Man kan også ta trikk dit fra sentrum.

Dette er på ingen måte en komplett guide for denne flotte byen. I tillegg til alle spesifikke attraksjoner er det for min del selve byen Stockholm som er hovedpersonen her. Det er en meget vakker by med sine holmer og øyer, vann overalt, utallige parker og flotte, historiske bygninger.

Så, dersom dere enda ikke har vært her med familien er det egentlig ikke så mye mer å spekulere på. Ta den korte turen hit, så skal du se at dere også blir forelsket i svenskenes hovedstad.

Her er en god og informativ side for turister i Stockholm: https://www.visitstockholm.com/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s