Mine topp 5 barnevennlige hoteller – Garantert uten  Basil Fawlty… 

Når man planlegger en reise på egenhånd er valg av hotell det som kanskje krever mest av valgets kvaler og nitidig research – ihvertfall dersom man er like iherdig som meg når det kommer til sånt… Jeg bestemmer meg for et budsjett pluss et område og skrider så til verket – med en grundighet en arkeologprofessor verdig. 

I tillegg til budsjett og beliggenhet er det også andre kriterier å ta hensyn til. Skal det være barnevennlig kreves det basseng, en bra frokost (gjerne buffét) og helst store familierom – husk at vi i vår familie er seks personer. 

Med et tak på budsjettet sier det seg selv at man iblant må kompromisse. Dette handler da som regel om beliggenheten. Tommelregelen her er enkel og grei: Jo mere sentralt og/eller nærmere stranden hotellet ligger – jo dyrere er det. Så får man velge da – å gå ti minutter ekstra til stranden eller tunnelbanen, eller ta til takke med lavere standard og bo midt i smørøyet. En sjelden gang smiler reisegudene til deg og man får både i pose og sekk. Da er det på sin plass med både stående applaus og kanskje til og med hæsjtæggen #denfølelsen! 

I gamle backpackertider derimot, da stod definitivt ikke komforten i høysetet. Vi valgte det absolutt billigste rottereiret Lonely Planet-boka «South America On A Shoestring» kunne komme opp med. Det sier seg vel selv at ingen av hotellene fra hine hårde kommer med på dagens Top 5-liste men samtidig får man jo det man betaler for. Betaler du 15 kroner natta for et rom i en bakgate i Managua forventer du ikke Hilton. Og det får du heller ikke, den saken er krystallklar!

Dette var helt og holdent innafor for fryktløse backpackere. Standsmessig dusj i Tela, Honduras, i 1995.

Men nå til Top 5-lista vår. Jeg fokuserer på hotell nå – ikke utleiehus fra Airbnb og lignende. Det får bli en egen liste etterhvert for der er det virkelig mange godbiter!

Ha nå i bakhodet at dette virkelig ikke er snakk om luksus på noe som helst måte. Dette er jevnt over grei mellomklasse. Ergo vil luksusdyrene blant dere nok fnyse litt av denne listen, men som nevnt: Dette handler om prioritering og valuta for pengene. 

 5. BANYAN THE RESORT – HUA HIN,         THAILAND 

http://www.banyanthailand.com/en/resort/the-resort

Dette er et meget godt valg for barnefamilier. Her bor man i store, romslige hytter med stor stue, kjøkken og to soverom. Det er et stort område, men det er bare å hoppe på en av de mange golfbilene som personalet kjører rundt med. Hotellets restaurant er en av de beste i Hua Hin og frokostbuffeten er helt suveren! De ansatte er superhyggelige, hjelpsomme og har meget godt lag med unger. Et ekstra stort pluss i margen får hotellet for bassenget sitt. Det sirkler og snirkler seg rundt hyttene som en lang, sammenhengende elv i ulike nivåer. Alle hyttene har i tillegg en egen jacuzzi! Unødvendig å si kanskje, men ungene (og vi voksne også – for all del) storkoste seg, og tilbrakte størstedelen av dagene plaskende rundt her. 

Greit – det ligger ikke spesielt sentralt til, men en billig taxi- eller tuktuktur (snodig ord) på 5-10 minutter tar deg både til sentrum og ulike strender i nærheten. Dessuten ligger et av de aller beste badelandene vi har vært på like i nærheten! Dette hotellet er ren og skjær avslappende ferie og i tillegg glemte jeg visst å nevne at alle hyttene er innhyllet i en nydelig, tropisk hage.

Bassenget er gedigent, med nisjer hvor jacuzziene er.
Flotte, romslige hytter.
Minstemann ble veldig begeistret når han oppdaget en hotellansatt med nesten likedan «side cut»- sveis!

4. WOODLAWN VILLAS – KOH TAO, THAILAND 

http://woodlawnvillas.com/

Dette er et litt snodig tilfelle. Dersom dere, som oss, sikrer dere ‘The Big House’ er dette et fabelaktig sted å bo på Koh Tao. Da får dere boltre dere i et stort hus (som den oppmerksomme leser nok har forstått…) med tre soverom – alle med eget bad, gigantisk uteplass og kjøkken. Her har man også direkte adgang til det flotte bassenget som ligger meget innbydende til omringet av kokospalmer og tett jungel. 

De andre rommene her er adskillig mindre men også mye billigere – som naturlig er. 

Det unge og energiske engelsk/australske paret som driver stedet er både hyggelige og hjelpsomme og er behjelpelige med tips og råd om utflukter, restauranter og ulike ting å gjøre på Koh Tao. 

Woodlawn ligger ikke ved stranden, men det tar kun 15 minutter å rusle til Chalok Bay hvor det er et lite sentrum med både restauranter og diverse butikker pluss såklart en strand – langgrunn sådan. Med eget kjøkken er det også praktisk at det er et forholdsvis stort supermarked rett rundt hjørnet.

Bassenget med The Big House i bakgrunnen.
Bassenget med jungel i bakgrunnen.
Store, komfortable senger og aircondition gjør at både små og store sover søtt.

3. SHANKARA PARADA VILLAS – LIPAH BAY, BALI 

http://www.shankaraparada.com/#!/page_splash

Denne perlen av et sted ligger perfekt til i nydelige, rolige Lipah Bay på østkysten av Bali. Siden det åpnet kun for et par år siden framstår dette lille hotellet med kun to store og én liten hytte som meget fresht (auda- brukte jeg nettopp det ordet?) og innbydende. 
Beliggenheten er strålende. En liten bit opp i skråningen ovenfor en lite trafikkert vei som krysses på de to minuttene det tar å gå ned til stranden. Fra det lille, men perfekte bassenget har man en alldeles fortryllende utsikt over Lipah og The Lombok Strait (havområdet mellom Bali og Lombok). Hagen er også veldig vakker og velpleid og hver eneste dag er det noen som nitidig rydder og steller med planter og buskevekster. 

Men det som virkelig gjør at dette stedet stikker seg ut er betjeningen. Alle som én er de usedvanlig hyggelige, omgjengelige og hjelpsomme. Langt utover det man strengt tatt kan forvente! 

Den eneste, lille ripen i lakken må nesten være frokosten. Som forholdsvis nystartet hotell, hvor kjøkkenet enda er temmelig provisorisk ble det tidvis rimelig høy ‘Manuel i Fawlty Towers-faktor’. Uten de dårlige vibbene fra Basil og Sybil vel og merke. Men pytt pytt – frokosten var inkludert, aller fikk omsider det de hadde bestilt og den smakte jo godt. I tillegg har du en fullstendig uslåelig utsikt over fiskebåtene som glir inn i mot Lipah Bay etter nattens fiske. 

For alt jeg vet har de fått orden på både kjøkken og andre rutiner siden vi var der, men uansett så er ikke dette noen større «dealbreaker» – synes jeg ihvertfall.

Utsikt over bassenget og Lipah Bay fra terrassen.
Flotte detaljer. Typisk Bali med andre ord.
Litt hulter til bulter frokost. With a view!

2. CHATRIUM RIVERSIDE – BANGKOK, THAILAND 

http://www.chatrium.com/chatrium_hotel/default-en.html

Dette skiller seg litt ut i forhold til de andre på lista da det faktisk er det som minner mest om et klassisk, tradisjonelt hotell. Med dørvakt, pikkolo, fullt bemannet resepsjon og minibar. 
Noen er antakelig ikke enige her, men for oss ble dette skikkelig luksus. Jeg hører jo til de som blir litt brydd av at noen tar bagasjen din under armen (eller på en sånn der gullfarget, høy tralle) og insisterer på å vise veien til rommet. Hvor mye skal man egentlig tipse? Det føles unektelig en smule kleint. 

Men når dette er unnagjort er Chatrium Riverside en ren fest å bo på! Store, komfortable rom med strålende utsikt over Chao Praya-elven som renner like forbi. Veldig korrekt, men hyggelig betjening. Stort trimrom for den som har slike tilbøyeligheter. Et suverent utendørs basseng hvorfra man har flott utsikt over elven og Bangkok skyline. Tre veldig bra restauranter hvorav en også har en bar i den 36’e etasjen med uslåelig utsikt over byen. 

Beliggenheten er perfekt. Da den ligger helt nede ved elven føles luften litt friskere og «åpnere» sammenlignet med hvordan det er midt i sentrum (Bangkok er en meget varm by). Hvert kvarter  går hotellets (gratis) skyttelbåt fra hotellet til nærmeste tunnelbanestasjon. Dette går kjapt og greit og ungene syntes det var stas med denne daglige båtturen. Det ligger flere store og luksuriøse hoteller langs elven, men Chatrium virket som det ga mest valuta for pengene. 

Frokosten her fortjener så definitivt en ekstra omtale, den som ikke finner noe som frister her er har alvorlige problemer. For å ramse opp så har du: Vanlig brød/toast med div. pålegg, et stort utvalg frisk frukt, et utvalg thailandske og indiske curryretter med ris og nanbrød, stir-fry med nudler, sushi, egg bacon pølser stekt potet, en omelettstasjon hvor de mekker omeletten akkurat som du vil ha den, arme riddere/pannekaker, en kinesisk avdeling med diverse spennende saker, et eget rom med alskens søte bakervarer og helt sikkert mye annet som jeg ikke kommer på akkurat nå! Med andre ord: Sørg for at frokost er inkludert dersom du booker rom her.

Alt i alt et strålende valg dersom man føler for å «splurge» (slå på stortromma) når man er i Bangkok, uten å måtte bruke alt for mye penger. Og la det være sagt: Bangkok er en by hvor en smak av  hotelluksus kan være overraskende overkommelig prismessig. 

En dukkert i urbane omgivelser.
Chatrium Riverside er høyt. Veldig høyt.
Utsikt fra balkongen over bassengområdet. 

1. BALI DREAM RESORT – UBUD, BALI 

http://www.balidreamresortubud.com/

Med et sånt navn legger dette hotellet lista rimelig høyt. Man forventer liksom noe mer enn et slitent skrivebord på rommet, et par pistrete prydbusker i hagen og tørr toast med pulverkaffe til frokost. Og gjett om dette stedet svever elegant over uten å så mye som ofre den høyt lagte lista en eneste tanke! 

Bali Dream Resort utgjør et ganske så stort område, med boenheter i flere ulike størrelser. Men takket være den meget frodige og velholdte tropiske hagen virker det alltid privat og fredelig. Vi bodde i et stort hus med tre soverom og eget kjøkken. Ingen luksus – men rent, bekvemt og velholdt. 

Hotellet har to svømmebassenger som både store og små hadde stor glede av. Selvfølgelig med solsenger og parasoller rundt om. Dersom det ene bassenget var en smule folksomt var det bare å rusle gjennom «jungelen» til det andre bassenget som da vanligvis var folketomt.

Det store huset vårt på Bali Dream Resort.
Det ene bassenget. Helt nydelig.

Det er en restaurant på stedet med et godt utvalg av balinesiske spesialiteter til en rimelig penge. Frokosten er såklart også i toppklasse. I tillegg til tre-fire «vestlige» varianter kan man velge mellom diverse tradisjonelle frokoster fra Bali/Indonesia. Alt vi prøvde ut var både velsmakende og spennende! 

Men som alltid betyr ikke noe av dette stort dersom hotellets ansatte ikke holder mål, og personalet på Bali Dream Resort er virkelig helt enestående. Alltid like geniunt hyggelige og opptatt av at vi skulle ha det bra. Hver ettermiddag når vi kom hjem etter en dag med utflukter av diverse slag ble vi møtt av et strålende smil og et hjertelig «velcome home». En morgen fikk de nyss om at en av guttene fylte år og etter frokosten, når vi satt utenfor huset, kom alle i personalet marsjerende med sjokoladekake og bursdagssang! 
Rett og slett en nydelig gjeng. 

Beliggenheten er litt utenfor selve sentrum av Ubud. Man kan gå inn på rundt 20 minutter, men det er temmelig mye trafikk så vi tok oftest taxi. Det er forøvrig en taxiholdeplass rett ved hotellet – billig er det også. Jeg synes personlig beliggenheten er helt topp. Ubud sentrum har blitt såpass hektisk og tett av trafikk at det rett og slett var deilig å komme tilbake til denne oasen etter sightseeingen. 

I slike omgivelser tusler man rundt her.
Hele betjeningen troppet opp med kake og bursdagssang.
En lokal frokostvariant. Pisang Rai er banandumplings med palmesirup og kokos. Søtt og godt…

Og det var altså denne topp 5-listen. Rekkefølgen er strengt tatt ikke så nøye. Alle er hoteller som jeg føler gir veldig god valuta for pengene og som samtidig passer perfekt for barnefamilier. 

Samtidig slår det meg at jeg prioriterer anderledes nå sammenlignet med den unge og barnløse meg. Der vi tidligere nesten uten unntak ofret det som var av bekvemmeligheter for å kunne bo sentralt eller på stranden velger vi nå oftest å prioritere komfort – som store rom og svømmebasseng – framfor på død og liv å bo akkurat der det skjer. 

Dette kan det jo være flere grunner til, ikke minst det faktum at vi reiser rundt med en haug barn. Eller så kan det jo tenkes at vi selv også har blitt… tja… godt voksne og setter mer pris på sånt som en  vakker hage, solsenger, gode madrasser og anstendig kaffe på mårran. Jepp, det er nok bare å innse fakta: Tiden der eget toalett på rommet var toppen av luksus og dekadent overdådighet er ubønnhørlig over. Kanskje like greit egentlig… 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s