Sanur – Bali’s «syden»?  

Det siste stoppestedet på vår Tour De Bali 2016 var feriebyen Sanur på sørkysten. Sanur er, sammen med Kuta og Nusa Dua, blant de mest kjente og populære destinasjonene på Bali. Ihvertfall for de som sikter seg inn på en bedagelig ferie med sol og bad. 

Disse tre stedene har hvert sitt (veldig generalisert da) distinkte særpreg:

Kuta er Party Central. Her holder barene åpne døgnet rundt til stor glede for unge slyngler fra Europa og ikke minst Australia. Samtidig finner man her også det beste utvalget av hoteller, restauranter og shopping. Det må dog påpekes at også sarte barnefamilier kan ha en strålende ferie her. Det gjelder bare å velge hotell med omhu. Kanskje unngå å få ‘The Aussie Party Bar’ eller ‘Paddy’s Bar’ – med sine evigvarende happy hours – til nærmeste nabo… 

Nusa Dua er et adskillig mer upmarket sted. Her er strendene litt finere og renere og hotellene/restaurantene litt dyrere. Her finner du ikke de hedonistiske rølpe-party-hard-tendensene fra Kuta og er man stort sett ute etter sol og bad i ytterst bekveme omgivelser kan Nusa Dua være stedet. 

Nå er det derimot Sanur det skal handle om. Sanur er faktisk den eldste av øyas klassiske badebyer. I all hovedsak europeiske, solhungrige turister begynte å komme hit allerede på 1920- tallet.

Sanur strand

Etter som tiden går har Sanur utmerket seg som et populært reisemål for (fremdeles) europeiske turister og kanskje spesielt barnefamilier. I forhold til for eksempel Kuta er stranden mye mer barnevennlig med «snille» bølger grunnet et beskyttende rev utenfor, pluss at byen også mangler det hysteriske utelivet Kuta er så beryktet for… Ja, også er det langgrunt her i tillegg. 

Å komme seg hit er egentlig veldig enkelt. Sanur ligger midt i turistsmørøyet på Bali og har gode forbindelser til de fleste stedene på øya.

De aller fleste som skal bo på Sanur kommer hit rett fra flyplassen som kun ligger en liten halvtime med taxi unna. Så med mindre du har et ekstremt asketisk reisebudsjett (hvilket nok ikke er å anbefale dersom du reiser med små barn) er det ingen grunn til å bale med lokalbuss, hest og kjerre eller tandemsykkel.

Ta taxi. Eller få hotellet til å sende bil med sjåfør. Dette er en meget behagelig løsning som ikke trenger å koste allverden. De som har fulgt bloggen min en stund husker kanskje at jeg er stor tilhenger av dette. Du vet – mann med navnet ditt på en pappskive når du snubler ut fra tollen.

 • HVA SYNES VI SÅ OM SANUR?

Jeg personlig hadde ikke allverdens til forventninger til stedet på forhånd. Det ble vel valgt mest som et sted å slappe av og få gjort litt shopping før hjemreisen.

Faktum er at vi endte opp med å like Sanur veldig godt! Kanskje ikke favorittplassen på Bali (konkurransen er jo knallhard), men så absolutt en positiv overraskelse. Ungene stortrives her også. Vi tar det i tur og orden:

En ferieby som dette er jo bygd opp rundt selve stranden. Den hellige to-enigheten mellom sand og salt vann som jo var hovedgrunnen til at turister begynte å komme hit i utgangspunktet.

Ingen fare, her er det langgrunt 

Her skal jeg være helt ærlig. Stranden på Sanur kommer nok ikke til å vinne noen skjønnhetskonkurranser. Den er helt grei, med fin sand og rimelig klart vann, men du blir liksom ikke stående og gni deg vantro i øynene når du kommer dit… Samtidig er det, ved lavvann, veldig langgrunt. Det betyr igjen at man må planlegge litt i forhold til dette dersom man har tenkt å ta seg et par reale svømmetak. For ungene hadde ikke dette så mye å si, de hadde det storveis uansett nede på stranden. Ærlig talt så tror jeg heller ikke de bryr seg så mye om at palmene kanskje ikke strekker seg i den der perfekte vinkelen utover sanden eller ikke.

Det eneste drawbacket var vel tendenser til overivrige vannscooterkjørere, men slik styggedom finner man dessverre overalt på populære strender. Det var uansett ikke noe stort problem.

Ellers er det muligheter for diverse andre vannaktiviteter. Flere dykkerfirmaer holder til her, selv om dykkingen og snorklingen helt klart er bedre andre steder på Bali. Våre gutter hadde mye moro med å leie paddleboard for et par timer.

Overbefolket paddleboard 

Noe jeg ble veldig overrasket over var hvor god plass det var på stranden, og det i juli som jo faktisk er høysesong. Jeg hadde forventet adskillig mer sild-i-tønne-forhold på et så populært sted.

Det er i tillegg masse solsenger på stranden, og kjøper man en cola eller øl på den tilhørende restauranten kan man ligge der og steke hele dagen om ønskelig.

Langs hele den 5-6 kilometer lange stranden går det en steinlagt strandpromenade som er hyggelig å rusle langs. Eventuelt kan man leie sykler. Eller jogge – dersom man nå har sånne tilbøyeligheter…

Rusling på strandpromenaden 

Sanur har et godt utvalg av hoteller i alle prisklasser og restauranter av alle mulige slag. Vårt hotell var litt sånn midt på treet. Helt greit, fint svømmebasseng og ikke minst med perfekt beliggenhet midt på den lange hovedgata som går parallelt med stranden (skal man ha hotell på selve stranden skyter såklart prisen i været).

Greit hotell. Bra basseng. 

Hovedgata her er av den klassiske «syden-sorten» med suvenirbutikker, restauranter, hoteller, supermarkeder og reisebyråer i en salig blanding. Det høres kanskje ikke så festlig ut men spesielt guttene syntes det var stas med litt liv og røre etter de mer «spartanske» forholdene på Lipah og Gili Air.

Fra hovedgata i Sanur. 

Restaurantene vi besøkte var jevnt over både hyggelige og bra. Her vil jeg få slå et slag for Warung Little Bird. Et lite sted med kjempegod indonesisk mat og supertrivelig betjening. Restauranten har i tillegg et seriøst Bob Marley hang-up og den som kan sin Marley skjønner da hvor de har navnet sitt ifra…

Valgets kvaler på en av de mange hyggelige restaurantene. 

Midt på hovedgata ligger også kjøpesenteret Hardy’s som definitivt er verdt et besøk. Her finner man det meste, inkludert en meget velassortert matvareavdeling. Mye juggel og billige klær. En anmelder på Tripadvisor beskrev det sånn: «You can smell the polyester in the air.» Det stemmer faktisk… I andre etasje bugner det av alskens suvenirer. Alt fra t-skjorter og såper til kaffe og ytterst tvilsomt utseende flaskeåpnere. Prisene er rimelige og det er kjekt å iblant slippe prutinga.

Vi oppdaget kjapt at piratkopierte DVD’er var en stor greie her. Det var flere butikker som solgte disse, og utvalget var imponerende! Til og med filmer som ikke hadde kommet på kino engang. Kvaliteten er dog litt varierende men når prisen er 5 kroner stykket kan man saktens tåle et par bomkjøp. Det er vel nå jeg skal ta avstand fra dette og uttrykke min dypeste avsky. Men når du får den siste sesongen med Homeland for skarve 20 kroner..?

Vil man ha action og natteliv finnes det også – om enn ikke like uttalt som på Kuta en liten time unna. Der finner du også det fabelaktige badelandet Waterbom. Et must for alle barnefamilier. Dette har jeg skrevet mer utfyllende om her

To familiefedre tar’n helt ut! 

Vi likte oss godt på Sanur. Det er en avslappende og barnevennlig atmosfære her som gjør at jeg godt kan forstå hvorfor det er så populært blant barnefamilier. Dersom man ikke er interessert i å flytte rundt så mye fungerer det også bra som base for utflukter rundt om på øya.

Stranden er helt grei, vannet er varmt og trygt, alle kan finne mat de liker og man kan kjøpe masse tant og fjas til en billig penge. Hva mer kan man egentlig forlange?

Den obligatoriske hamstringen av diverse fotballtrøyer. 

Er dette det «ekte» Bali? Absolutt. Bali er så mangt det, man trenger ikke vasse rundt i risterrassene ved en bortgjemt landsby for å påberope seg å ha opplevd det. Selv om man så absolutt også bør få med seg noe sånt når man først har tatt den lange turen til denne vidunderlige øya.

Summa sumarum får Sanur tommelen opp fra oss, men med det forbehold at det ikke blir det eneste stoppet på Bali-turen.

Stilig dør langs strandpromenaden. 


4 kommentarer

 1. Hei hei! Tusen takk for hyggelig kommentar på opplevelsermedbarn.no 🙂 På farten med 4 gutter – så imponerende! Her har vi mye å lære, og ikke minst glede oss til! Spennende lesing, skal uten tvil kikke mer her inne. Ha en fin sommer!

  Liker

  • Hei igjen ☺️ Jeg startet jo bloggen først og fremst fordi så mange spurte om, og var nysgjerrige på, hvordan vi fikk til å reise rundt på denne måten med alle barna. Ideen er å vise at det – med litt god planlegging – ikke er så vanskelig. Artig å kunne inspirere andre også 😉 God sommer ja. Blir Marokko på oss i år 👍

   Liker

   • Stas å kunne lese andres erfaringer, det er jo gjerne sånn at noen har tråkket opp stien før en selv. Gleder oss til å ta med minstemann ut på flere reiser! Her blir det Danmark og kitesurf på oss i sommer, også satser vi på å reise lengre avgårde til vinteren igjen 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s