For de aller, aller fleste av oss er det nok pengene som til syvende og sist bestemmer omfanget av en ferie, hvor man drar og for hvor lenge.
Så med mindre du er på veldig god fot med Rimi-Hagen eller The Donald kan det sikkert være kjekt å få et par velmente råd om hvordan du kan få dine surt oppsparte grunker til å vare lenger i ferien.
Mange har stusset over at det er mulig for oss å reise på slike ferier såpass ofte som vi gjør. Ikke for å være noe smart-ass, men det er ofte samme personer som – i følge facebook – brenner av en liten formue på halvlitere mens de venter på flighten til Gran Canaria kl. 07 om morgenen. Da har de faktisk allerede brukt det vi bruker på mat en hel uke på for eksempel Bali. Og det før de er ombord på flyet!
For all del, alle har sine prioriteringer. Jeg skjønner jo at mange ønsker å koble helt ut alt som har med hverdagen å gjøre i ferien. Da skal man unne seg alt det man har lyst til, uten å føle at man snur og vender på hver krone.
Og det er én måte å reise på. Jeg vil bare få frem at vi aldri kunne reist så langt og vært borte så lenge dersom vi skulle satt standarden med å svi av 500,- på flyplassen før avreise… Det å være økonomisk bevisst når vi er ute på slike turer er en forutsetning for i det hele tatt å få det til. Og til opplysning: det føles ikke som noe offer i det hele tatt.

Et annet veldig viktig moment er kostnadene i selve ferielandet. Jeg er overbevist om at fire uker med økonomisk bevisst reising i for eksempel Thailand blir billigere enn to uker med å «unne seg» alt man har lyst til i Spania. Og da inkluderer jeg flybilletter!
Her vil jeg først og fremst komme med tips om hvordan dere kan spare penger «på plass». Jeg mener personlig at det ikke trenger å føles hverken asketisk eller gnient, noen er sikkert uenig i akkurat det. Men nok en gang: Det handler om prioriteringer og bevisstgjøring.
- REISE OG OPPHOLD
Jeg tenker ikke gå så detaljert inn på akkurat dette da jeg har vært innom det viktigste her. Men siden dette høyst sannsynlig kommer til å være den største enkeltutgiften for ferien skal jeg likevel ta med noen ord.
For å oppsummere kort: det viktigste i forhold til flybilletter å være ute i så god tid som mulig. Gode tips er å legge inn prisvarsel hos søkemotorer som f.eks. Momondo hvor du får prisoppdateringer et par ganger i uken på de rutene du er interessert i. Det kan også være lurt å abonnere på nyhetsbrev fra steder som Restplass eller Ticket for å følge med på aktuelle kampanjer fra flyselskaper.
For hotell gjelder det å ikke hoppe på første og beste tilbud. Når dere finner et hotell dere har lyst til å booke – sjekk priser hos flere ulike hotellsider: hotels.com, booking.com, expedia, momondo, trivago eller også tripadvisor. Det kan også i visse tilfeller lønne seg å høre direkte med hotellet.
Sjekk prisen i forhold til om det er gratis avbestilling, om det er inkludert frokost osv. Dersom det samme rommet koster 100 kroner mer men inkluderer frokost kan det lønne seg å bestille det.
Alle de kjente bookingaktørene er trygge og pålitelige å forholde seg til. Noen har også bonusprogram hvor du får hver 10’de natt gratis osv.
- MAT – MÅ MAN LEVE PÅ LUFT OG KJÆRLIGHET? BLIR DET SMALHALS PÅ ALLE MANN?
Dersom man er litt påpasselig og bevisst er det veldig mye å spare på utgifter i forbindelse med måltider. Og jeg snakker ikke om å leve på grøt og nudler i fire uker. Langt ifra.
Det sier seg selv: Med seks personer i familien, hvorav ihvertfall to gutter i den verste voksealderen, går det med mye mat. Og er man ikke litt forsiktig spiser de seg gjennom selv det rauseste matbudsjett – akkurat som Den Vesle Larven Aldrimett (barneboka du vet)…
I forhold til frokost har jeg to ord til dere: Frokostbuffet eller selvhushold. Prøv å få frokost inkludert i romprisen. De aller fleste barn simpelthen elsker buffeter. Etterhvert som store mengder pølser, eggerøre og wienerbrød finner veien ned i små barnemager øker vissheten til mor og far om at nå er det lenge til vi behøver et fullt måltid igjen.
Frokost på kafé eller restaurant er som regel både dyrt og knapt. Og skal man kjøpe til frokostbuffeten på hotellet for hver dag koster det nesten alltid uforholdsmessig mye.
Selvhushold er også en grei løsning. Spesielt dersom man leier leilighet eller har rom med kokemuligheter. Da kan et par stykker rusle ned på super’n og kjøpe ferskt brød mens far steker egg og bacon.
Men den som har fulgt denne bloggen en stund har antakelig fått med seg at jeg er ekstremt interessert i mat. Da går det jo ikke å innta alle måltider på hotellet. Da må man jo ut på restaurant!
Heldigvis er det sånn at i f.eks. Sørøst Asia er den beste maten ofte å få på de rimeligste stedene. På små, enkle restauranter eller også på markeder.
En av grunnene til at vi trives så godt i dette området er at man faktisk kan spise ute og kose seg en til to ganger om dagen uten at pengeboka trygler om nåde…

En annen gyllen regel er at den lokale maten som regel er billigere (og ikke minst bedre) enn «vestlige» gjengangere som pizza, burgere og taco.
Her som ellers må man selvfølgelig kunne være fleksibel. Det er det jevnlige forbruket som til syvende og sist avgjør sluttsummen, ikke om man «skeier ut» med en burger i ny og ne.
Et godt tips dersom barna er litt småspist (hvilket mange jo kan bli i varmen) er å bestille inn en full porsjon og én ekstra tallerken med bestikk. På den måten sparer du ikke bare penger, du slipper å måtte sette igjen masse mat etter måltidet. Ser man at det likevel blir knapt er det jo bare å bestille inn mere.
Alkohol. Selv om alkohol nesten overalt i verden er billigere enn hjemme i Norge er det som regel en god del dyrere enn annen drikke. Uansett – når man er på familietur bør vel uansett alkoholinntaket begrenses…
- AKTIVITETER TRENGER SLETT IKKE KOSTE SKJORTA, DET TRENGER FAKTISK IKKE KOSTE NOENTING
Det er som regel ingen ende på hvilke fristende, kostbare aktiviteter og utflukter familien kan boltre seg i. Noen bør man selvfølgelig koste på seg.
Det ville for eksempel være direkte tåpelig å være i nærheten av Amazonas og ikke gå for en ordentlig tur ut i jungelen, eller å ikke spandere på seg en tur ut til Great Barriere Reef når man først er i Queensland, Australia. I tillegg er det jo faktisk direkte uansvarlig å labbe rundt langt inne i Amazonas på egen hånd uten guide, med ungene i den ene hånden og en machete i den andre!

Tenk også på at det ofte går helt fint å prute litt på prisen også. Sjekk anbefalte arrangører på Tripadvisor, Lonely Planet eller reiseforum på nettet og kontakt disse direkte gjennom mail eller facebook.
De aller fleste aktivitetene er uansett gratis eller så godt som gratis: Vandringer i spennende byer, på markeder, i jungelen bak stranden, svømming/snorkling, lek i bassenget. Museum kan for eksempel være et spennende alternativ til en veldig billig penge.

- TRANSPORT, MISTER?
Ingen greier å være på ferie uten å før eller siden få bruk for transport (med mindre man er stuck ved bassenget på en all-inclusive resort, jeg velger å ikke gå nærmere inn på akkurat det…).
Mange velger å leie bil. Jeg har veldig liten erfaring med dette selv da jeg er litt pysete på det området. Hvordan det kommer ut prismessig skal jeg ikke si for sikkert, men jeg vil tro at det ihvertfall ikke er det rimeligste alternativet.
Taxi er nesten alltid dyrest, men iblant kommer man rett og slett ikke unna. Både fordi det noen steder er det eneste alternativet, og fordi man iblant bare trenger å komme seg kjapt og enkelt fra dør til dør.
Det er uansett lurt å sette seg litt inn i det lokale utvalget av offentlige transportmidler. I større byer, som for eksempel Bangkok, er tunnelbanen både det raskeste og det billigste alternativet.

Til og fra flyplassen er samme sak. Taxi er dyrest, men det kan faktisk være både raskere og mye billigere å satse på flytog/tunnelbane/flybuss. Undersøk dette på forhånd, før dere blir overfalt av «transport mister»-mafiaen ved utgangen…
- PRUTING HØRER MED – TEN FOR THAT? YOU MUST BE MAD!
Det meste går faktisk å prute på. De vanligste unntakene er restauranter og supermarkeder (det tar seg virkelig ikke ut å begynne med iherdig krangling på prisen over tannkrem og frokostblanding ved kassa på den lokale Tesco’en).
Ellers er det rimelig fritt frem. På markeder (ikke mat/frukt dog) er det som forventet. Man starter langt unna hverandre og møtes et sted på midten.
Klassisk prutescene fra Life Of Brian:
Et par tips: Bestem deg på forhånd for hva som er en bra pris for deg. Forsøk også å hold humøret oppe og smilet på plass. Ingen er tjent med sure miner og dårlig stemning. Det er jo ikke liv og død om å gjøre, selv om man kan bli litt lei av alltid å måtte forhandle om alt mulig…
Når det gjelder transport med taxi, tuk-tuk og lignende må man alltid avtale pris på forhånd.
- LOMMEPENGER, IS OG TACKY SUVENIRER
Alle som har reist noe sted med barn vet at det kan fort bikke over i et svare mas om å kjøpe både ditt, datt og alt imellom. Som is, brus, sjokolade og annet rask.
Én ting er jo at som ansvarlige voksne (åjoda) vil man jo ikke bidra til at hverken barnas oppfatning av pengenes verdi eller deres allmenne tannhelse blir kjørt fullstendig i grøfta. I tillegg vil det som isolert sett kun er små summer i løpet av fire uker med fire barn balle på seg og gjøre betydelige innhogg i feriebudsjettet.

Gjør tydelige avtaler i forhold til antall is/sjokolader hver dag. La dem få disponere egne «feriepenger» for innkjøp av småting på markeder osv. Det er alltid morsomt å se hva de kommer tilbake med etter en times tid med shopping (og pruting) på det lokale markedet!
- LÆR DEG VEKSLINGSKURSEN
Dette kan høres ut som et rimelig overflødig råd, men det er faktisk fort gjort å trampe aldri så lite i klaveret her.
For det første, vær forsiktig med å runde av nedover. I Thailand for eksempel er det fort gjort å runde av (i hodet) sånn at 100 Bath koster 20 kroner når det i virkeligheten er det nærmere 23 kroner. Og nok en gang: For et måltid blir det ikke store forskjellen, men i løpet av en lang ferie blir det fort store summer. Faktisk bedre da å runde av opp til 25 kroner. Så slipper man utrivelige overraskelser på kontoutskriften når man kommer hjem…
Det kan også være lurt å holde ihvertfall et halvt øye på hvordan vekslingskursen utvikler seg underveis. Som regel er det ingen større bevegelse, men det skjer. Jeg husker når vi var i Mexico og pesoen ble devaluert med 50% over natten. Plutselig kostet alt halvparten så mye! Men, det kan også svinge andre veien. Så hold ihvertfall litt kontroll på valutaen.
- OPPSUMMERING FOR DETTE PÅ GRENSEN TIL SNUSFORNUFTIGE INNLEGGET
Sånn, det var mine viktigste tips for å holde nede utgiftene både i forkant av og ikke minst under ferien. Noen vil kanskje synes at dette blir i overkant rigid. At man ikke skal behøve å tenke for mye på slikt når det endelig er ferietid og greier. Det er selvfølgelig greit, men uten disse «reglene» hadde ihvertfall vi ikke kunnet dra på slike eksotiske reiser såpass ofte.
For oss føles det langt ifra som noe offer eller at vi forsaker feriefølelsen på noe vis, men for andre kan det kanskje virke totalt uaktuelt. Folk er – som kjent – forskjellige.
Så sånn er det altså. Dette er grunnen til at mine facebookvenner ikke får se innlegg fra Værnes av meg klokken 07 med bordet fullt av halvlitere til 100 kroner stykket. De pengene vil vi mye heller bruke til å kunne være lenger på reisemålet langt, langt der borte…