Våre topp 5 strender gjennom alle tider – They are such great beaches… You can just grab them by the palm tree!  

På tide med en topp 5 liste igjen folkens. Siden jeg er en sucker for strender blir det faktisk enda en strandliste… Denne gangen uten å ta det minste hensyn til om de er barnevennlige eller ikke. Men siden dette jo er ment som en reiseblogg med fokus på familien vil jeg være såpass grei at jeg sier litt om dette i omtalen av hver enkelt strand. 

Så værsågod – bland deg en piña colada, len deg tilbake i godstolen og drøm deg langt sørover. Sørover ja! Folk babler jo ekstatisk om strendene i Nord-Norge. Lofoten og omegn. Jeg har dessverre ikke vært der, men Hallo? Nord-Norge er kaldt! Det hjelper ikke hvor blendahvite de enn er, strendene. Kaldt vær og enda kaldere vann = diskvalifisering. 

Dette er alle strender vi selv har vært på underveis på  reisene våre, så får vi se da – om de også kan kvalifisere som familievennlige…

Merk at omtalene er skrevet ut fra hvordan strendene var på det tidspunktet når vi var der. Det er såklart en mulighet for at saker og ting har endret seg siden da,men det tar jeg ikke med i beregningen nå. Dersom en av disse strendene nå viser seg å være dekket av skyskrapere, søppel og løshunder nå i 2017 får det heller stå sin prøve…

      1. TULUM – MEXICO 

Besøkt i 1995 

Tulum. Antakelig ikke så folketomt nå.

Det er ikke mye tvil her nei. Tulum er den flotteste stranden vi har vært på. Kritthvit sand med konsistens som hvetemel. Det nesten uvirkelig blå karibiske havet. En enkel og billig men komfortabel bungalow rett på stranden – med hengekøye. Spennende mayaruiner spektakulært beliggende ved havet. Nydelig mexikansk mat. Tulum har alt!

Etter hva jeg har forstått er det fremdeles blendende vakkert her, bare med en god del mere folk. Tulum har tydeligvis blitt et skikkelig hot-spot for kjendiser og yogafantaster. Prisene har selvfølgelig skutt tilsvarende i været. Ingen mere bungalower på stranden til 100 kroner natten med andre ord…

Den hvite sanden og det blå karibiske havet går opp i en høyere enhet i Tulum.
Enkelt og greit.
Tulum Ruinas ligger brukbart vakkert til…

Barnevennlig? Absolutt. Passe langgrunt og så er det masse spennende å finne på i nærheten: Heftige ruiner i jungelen, utallige synkehull – cenotes – man kan svømme i, livlige byer, en kjempestor vannpark osv. Jeg hadde definitivt tatt med hele familien hit!
2. PHRA NANG BEACH – THAILAND 

Besøkt i 1997 og 1999

Smellvakre Phra Nang Beach. Ja… også min kone såklart!

Du trodde vel ikke på alvor et vi kan ha en beste strand-liste uten at Thailand får være med? – Well… it’s not gonna happen!
I knallhard konkurranse faller valget på den lille, men mildt sagt spektakulære Phra Nang Beach i Krabi. Dette befinner seg i det andamanske hav sørvest i landet. Området her er jo en eneste stor godtepose når det gjelder nydelige strender, så her er det vanskelig å trå feil uansett.

Phra Nang ligger faktisk ikke på en øy, men på en halvøy, eller peninsula som det heter på utenlandsk. Det føles likevel som en øy da båt er eneste måten å komme seg hit på. Oftest fra Krabi by men det går også å komme hit fra f.eks. Phuket eller Phi Phi Island.

Halvøya er består av tre strender innrammet av jungelkledde kalksteinsklipper med en stripe av hoteller og restauranter i midten. De andre strendene her er Railay West, som er mye større og også veldig fin for bad og sol, samt Railay East som består mest av mangrovetrær og ikke er egnet for bading.

Railay West
Railay East med mangrovetrær.

Phra Nang ligger i midten og nåes gjennom en 5 minutters spasertur gjennom jungelen fra Railay East. På veien kan man også være heldig og se apekatter. Like før man når stranden passerer man en hule i fjellet – The Princess Cave. Her har lokale fiskere i alle år ofret gaver til sjøprinsessen før de drar ut på bøljan blå. Og hva ofrer de til den heldige prinsessen? Jo – trefalloser. Hele hulen er full av disse ytterst tvilsomt utseende figurene! I sannhet en original severdighet. Garantert å lage furore på facebook eller instagram…

Stalaktitter. Her skimter vi også de grønne øyene i det fjerne.
Phra Nang Beach
Phra Nang Beach

Så var det selve stranden da: Hvit, fin sand. Rolig, klart vann. Frodig jungel som bakteppe (ingen hoteller på stranden her nei) og den heftige kalksteinsklippen som liksom «henger» over stranden på sørenden med sine store stalaktitter (det er de som vokser nedover ja..?). Utsikten fra når man ligger på stranden er også upåklagelig der de jungelkledde kalksteinsøyene som er så karakteristisk for dette området titter opp i horisonten som grønne bomullsdotter.
Barnevennlig? Absolutt. Selv om barna nok kommer til å like Railay West bedre. Den er større, bredere og det er alltid masse aktivitet der- som  fotball eller volleyball. For de litt større barna er det sikkert stas å teste klatring. Klippene her er et eldorado for friklatrere fra hele verden. Snorkleturer er også enkelt å arrangere.

3. CURU – COSTA RICA 

Besøkt i 1995

Curu National Reserve, Costa Rica

På lille Costa Rica’s stillehavskyst ligger et privat naturreservat som heter Curu. Her arbeidet jeg og madamen en uke mot kost og losj. Hardt, men veldig morsomt arbeid.
Vi renset stiene i jungelen, plukket kokosnøtter fra stranden, børstet sengene til de besøkende ren for skorpioner og edderkopper (jepp), ble med de ansatte ut i bushen for å se hvordan dyrene de har satt ut klarte seg og så gikk vi turer i jungelen med en babyape som skulle venne seg til omgivelsene. Det ble ikke kjedelig med andre ord!

Vi så utrolig mange dyr i løpet av denne uka: Tre typer apekatter hvorav en flokk med brøleaper som vekket oss kl. 6 hver morgen da de satt og – ja… brølte i mangotreet utenfor hytta vår mens de kastet mangostener på taket. En eksotisk og meget effektiv vekkerklokke.

En spider monkey som holdt til på området. En skikkelig rakker om jeg husker rett!

Ellers så vi nesebjørner, iguanas, basilisker (sånne øgler som løper på vannet – populært kalt Jesus Christ lizard), tarantellaer, en vaskebjørn som hver morgen kom og forsøkte å stjele sukkeret på frokostbordet vårt og ikke minst den to meter lange kvelerslangen som plutselig kom krypende over gårdsplassen. Slangen ble resolutt stappet ned i en sekk og kjørt ut i jungelen igjen av damen som drev stedet.
En meget tøff dame i midten av 60-årene som noen år tidligere bokstavelig talt kjeppjaget ingen ringere enn en beruset Gerard Depardieu tilbake til båten. Han skulle forsøke å overtale henne til å la et stort hollywoodselskap bruke stranden til å filme åpningscenen i storfilmen om Christopher Columbus. Det kom med andre ord ikke på tale. – Tøff dame ja. Til historien hører det at moniseur Depardieu ble så imponert over henne at han gav en betydelig donasjon til driften av Curu.

Utsikten over Curu.

Dette er jo først og fremst en tvers gjennom naturlig strand. Kanskje ikke like billedvakker som Tulum eller Phra Nang, men vill og heftig med all jungel og eksotisk  dyreliv helt innpå. Og ikke minst er det heller ingen hoteller her så vi hadde faktisk stranden helt for oss selv.

Men nå må jeg ikke glemme det aller kuleste med denne stranden: Nemlig bioluminesens. Ok – og hva er så det? For den som har sett filmen ‘Life Of Pi’ er dette det fenomenet han opplever ute på havet når vannet lyser opp som blått glitter rundt båten.

En video om bioluminesens:

https://youtu.be/CMQQln_jzvI

Dette eksisterer faktisk i virkeligheten. Hver kveld, etter en lang arbeidsdag, gikk vi ned til stranden for å ta et velfortjent bad. Og nesten hver kveld opplevde vi dette fenomenet. Det kommer fra en spesiell type plankton som gir fra seg dette lyset når de settes i bevegelse. For eksempel via svømmetak.

Det er i sannhet en magisk opplevelse å svømme rundt i dette glitrende havet innhyllet av den varme, tunge, parfymerte tropenatten. Man skimter konturene av jungelen inne på land og hører lydene fra alle slags dyr som våkner til på natten.

Selvfølgelig må Curu på listen!

Curu beach.

Barnevennlig? Tuller du? En jungel stappfull av dyr, apekatter utenfor soveværelset, en strand full av eremittkrepser og krabber, øgler overalt, svømming i et hav av glitter… For å si det sånn: Dersom dette ikke fenger kidsa er det faktisk ikke noe håp…

4. UNAWATUNA – SRI LANKA

Besøkt i 1999

Unawatuna beach på Sri Lanka. Klassisk…

På sørkysten av vakre Sri Lanka ligger den lille fiskerlandsbyen Unawatuna (det var ihvertfall en liten fiskerlandsby når vi var der).
Her må man nok regne med at det har vært en hel del forandring de siste 10-12 årene. Først og fremst har Sri Lanka blitt en mye mer populær feriedestinasjon etter at det endelig ble fred der. Når vi var der var fremdeles store deler av landet off limit for turister. I tillegg ble store deler av sørkysten, inkludert Unawatuna, meget hardt rammet av den enorme tsunamien i romjula 2004.

I ’99 var dette et perfekt sted for en avslappende strandferie. Vi bodde enkelt, men bekvemt nesten helt nede ved stranden for ca. 25 kroner natten. Maten var tilsvarende billig og god og siden Sri Lanka er en forholdsvis liten øy er det ikke store avstander til masse spektakulære severdigheter og destinasjoner. Det anbefales spesielt å ta toget hvis mulig. Dessuten er folk meget hyggelige og gjestfrie.

Men så er det stranden da. Det er jo tross alt det dette skal dreie seg om.

Her snakker vi om en perfekt bue av lys, gyllen, fin sand. Vannet er klart og varmt. I tillegg er herligheten omkranset av kokospalmer som strekker seg akkurat sånn postkort-aktig og idyllisk utover sanden.

Unawatuna. Tempelhøyden lengst bort.

Frokosten inntas på små bord rett på stranden i skyggen av palmene og til middag bugner det av fantastisk sjømat. Da er de samme bordene opplyst av stemningsfulle lykter under stjernehimmelen. Høres det romantisk ut? – Det er. Jeg kan jo nevne i forbifarten at vi faktisk forlovet oss akkurat her. På stranden.
I den ene enden av stranden er det en høyde hvor man kan klatre opp til et tempel og som bonus få en fabelaktig utsikt over området.

Utsikt over Unawatuna fra tempelhøyden.

Det var endel som snorklet fra stranden, så noe må det ha vært der ute. Vi prøvde aldri på det selv da.
Dette er kort fortalt prototypen på hvordan man forestiller seg en ekte, tropisk paradisstrand.

Barnevennlig? Både og. Har man større, svømmedyktige barn er det helt supert. Det er, såvidt jeg husker, ganske store bølger og kanskje litt brådypt for de mindre barna. Sri Lanka som land bør derimot passe perfekt for barnefamilier. Men nå var det jo selve stranden vi skulle fokusere på.

Ellers var det da ikke så mye utenom selve badingen som skulle være egnet spesielt for barn. Akkurat det kan såklart ha endret seg siden vi var der.

5. GILI TRAWANGAN – INDONESIA

Besøkt i 1997 

Strandperfeksjon på nordsiden av Gili Trawangan

Denne bittelille øya, og de enda mindre naboøyene Gili Meno og Gili Air, har jeg beskrevet nærmere  her.
Beliggenheten mellom populære Bali og Lombok gjør at det er en forholdsvis enkel sak å komme seg hit.

Hele strekningen fra nordsiden og ned østsiden av øya er en eneste lang, strøken, kritthvit og finkornet sandstrand. Vannet er nesten usannsynlig klart og dersom du tar på deg snorkelutstyr kan du bare svømme ut og nyte koraller, fisk i alle regnbuens farger og til og med havskilpadder.

Et tips: svøm ut fra nordsiden og flyt med strømmen sørover. En meget behagelig måte å snorkle på!

Ellers er tilværelsen her av det mer laidbacke slaget. Sol, bad og mat. Etterhvert har det blitt større utvalg av spisesteder også.

Gili Trawangan
Klar for snorkling. Gili Trawangan.

Barnevennlig? Ja. Jeg vil påstå det. Selv om Gili Trawangan har rykte på seg til å være et riktig partysted skal ikke det være noe problem. Det er bare å bo utenfor sentrum der alle barene er så bør ikke det være noe problem.
Stranden er forholdsvis langgrunn og det er heller ikke langt å svømme ut til korallrevet. Det er i tillegg mange muligheter for båtturer både for snorkling og dykking. Det er veldig populært å ta dykkerlappen her, noe for de større barna kanskje?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s