First we take Phuket, then we take Berlin – Storbyferie med ungene? Dra til Tyskland! 

Et aldri så lite sidesprang oppi all den tropiske idyllen her nå. En normal familie har jo verken tid eller råd til å fly halvveis rundt jordkloden hver gang reiselysten kommer sigende. Da kan en liten svipptur til en av Europas storbyer være akkurat det som trengs! 

  Berlin har en tendens til å bli litt bortglemt når europeiske byer skal opp til vurdering som reisemål. «Alle» skal jo enten til London, Paris, Barcelona, Roma eller også København for den saks skyld. 

  Vi hadde vel heller ikke tyskernes hovedstad lengst fram i tankene når vi begynte å se oss om etter aktuelle destinasjoner for en liten sensommeruke noen år tilbake. Men så plutselig fant vi både billige flybilletter og billig hotell når vi satt der og trålet nettet i kjent, iherdig stil. 

  Etter litt rask research viste det seg at det tydeligvis var masse å finne på der for barnefamilier så da slo vi til. Direktefly fra Trondheim og greier!

  Jeg hadde vært her tidligere, faktisk like før berlinmurens fall i 1989. Selv om jeg hadde det helt supert da (klassetur) var nok ikke utvalget av barnevennlige attraksjoner og gjøremål det jeg merket meg mest som 19-åring… Platebutikker og billig øl var definitivt mer i min gate på den tiden (og slett ikke nå – åneida, virkelig ikke…). 

  Beklager så meget på forhånd for mine heller ynkelige forsøk på å krydre med tyske gloser. Jeg hadde aldri tysk på skolen, alt jeg kan har jeg lært gjennom Derrick og Rammstein. 

  • DIE PRAKTISCHE DETALJEN

  Som sagt gikk flyet direkte og kostet en slikk og ingenting, noen skarve schilling så og si. Vi landet på Schönefeld flyplass og derfra går det tog inn til sentrum. Ingen grunn til å bruke unødvendige penger på drosje med andre ord. 

  Det er faktisk bygget en større og mer moderne flyplass i Berlin men den er faktisk ikke godkjent for bruk på grunn av noe kluss med vannledninger eller noe sånt (veldig u-tysk egentlig…). 

  En god nyhet er at hoteller virker å være ganske rimelige i denne byen. Ihvertfall sammenlignet med f.eks. London. Vi hadde faktisk booket en hel leilighet gjennom noe som heter Old Town Apartments. Disse finnes i flere europeiske storbyer og kan være et godt alternativ dersom dere er en stor familie eller vennegjeng. Vi seks hadde ihvertfall god plass og siden det også var fullt kjøkken der var det veldig kjekt å kunne ordne frokost der istedenfor å absolutt måtte ut og spise. Billigere blir det også. 

  Alexanderplatz med TV-tårn

  Leiligheten lå nære Alexanderplatz hvor det store TV-tårnet er, i det som var gamle Øst-Berlin. Det viste seg å være et meget hyggelig område med masse trivelige restauranter, spennende små butikker, grønne parker og en tydelig bohemsk, litt alternativ atmosfære. Innen gangavstand lå det for eksempel intet mindre enn tre (!) helt økologiske supermarkeder. Det var jaggu også en økologisk sexshop i nærheten (kikerter har tydeligvis uante bruksområder…)! 
  Men dette var en på grensen til upassende digresjon, nå tilbake til det barne- og familievennlige:

  Å komme seg rundt i byen er lett som en plett. Det går tunnelbane (u-bahn) overalt og ellers finnes det både buss og trikk. Dersom man lurer på noe er det bare å spørre nærmeste berliner. Berlinerne (heter det så?) er jevnt over både hyggelige og hjelpsomme. Bare ikke gå i sykkelfeltene, da kan det fort komme en amper, tysk tirade! 

  • MATEN ER SEHR GUT OG DRIKKEVARENE I ABSOLUTT SPITZENKLASSE

  I en multikulturell metropol som Berlin kan man selvfølgelig fråtse i god mat fra hele verden (kebaben må definitivt testes). Men den tradisjonelle tyske maten har heller ikke noe å skjemmes over. Enkel, real og god mat som også slår an hos barna. Enten det er er en gigantisk schnitzel, pølser av alle de slag (currywurst er en lokal spesialitet som absolutt falt i smak) eller også en enkel brot mit fleisch (nakkekotelett i brød) på en av de mange tradisjonelle biergarten som finnes her. 

  Biergarten (ølhage) høres kanskje ikke ut som noe typisk barnevennlig sted men dette er finfine steder hvor man sitter ute ved langbord i idylliske omgivelser og nyter tradisjonell mat og drikke i hyggelige omgivelser. Sehr gemyttlich.

  Biergarten i dyrehagen

  Den ene av disse ølhagene hadde faktisk vært i kontinuerlig drift siden 1300- tallet!  

  • HVA GJØR MAN? WARUM BERLIN? 

  Vi fant raskt ut at Berlin er en ideell storby for barnefamilier. At det er masse spennende attraksjoner som fenger er vel strengt tatt en selvfølge i de fleste større byene. Det som derimot kom som en stor bonus var alle parkene og grøntområdene som var overalt. Disse har i tillegg som regel veldig bra lekeområder med tilhørende flotte, originale lekeapparater.

  Fra en av de utallige lekeplassene
  Lekegravemaskin, Made In Germany. Denne kunne man faktisk gravd ut grunnmuren til riksdagen med!

  Det er tydelig at de forsøker å legge mest mulig til rette for familier i denne byen. Det var faktisk sånn at vi ikke savnet å ha basseng på hotellet engang. Noe som vanligvis er tilnærmet utenkelig for oss.
  Berlin Zoo er obligatorisk når man er på familietur til Berlin. Dette er en stor og velholdt dyrehage med alskens dyrearter og masse trivelige spisesteder. Det tilhørende akvariet er helt suverent og er absolutt verdt å betale ekstra inngangspenger for!

  Akvariet, Berlin Zoo

  Tiergarten/Brandenburger Tor. Tiergarten er en kjempestor park med skog, åpne gressområder, sjøer/dammer, lekeplasser og joggespor. Et perfekt sted for en pause fra byens larm. Ta med piknik og fotball!

  Spankulering i Tiergarten
  Æ å du på Brandenburger Tor!

  Ved starten av parken ligger den kjente triumfbuen Brandenburger Tor som igjen ligger i enden av paradegaten Unter Den Linden. Brandenburger Tor, for alltid knyttet til den låta av Kjetil Stokkan, er kanskje ikke så veldig spennende i seg selv, men det er et yrende folkeliv her og ikke langt unna finner man det særegne Holocaust-minnesmerket. 
  Dette er absolutt verdt et besøk selv om den tilhørende utstillingen av høyst forståelige grunner ikke anbefales for barn under 14 år.

  Det særegne Holocaust-minnesmerket.

  Berlinmuren. Dette kan kanskje virke som en litt underlig attraksjon å ta med barna på, men guttene ble faktisk veldig fascinert av dette. Her er en del av muren bevart akkurat som den var. Man følger muren og går opp i vakttårnene som igjen er gjort om til informasjonssentere. Dette er meget interessant og bra gjennomført. Det er også rart å tenke på at dette faktisk ikke er så lenge siden heller…

  The Berlin Wall
  Minnesplakett over de mange som ble drept i forsøket på å komme seg fra øst til vest

  Det Naturhistoriske Museum. Det store trekkplasteret her er selvfølgelig de gigantiske dinosaurskjelettene. Si det barn (og voksne, jeg innrømmer det) som ikke vil la seg begeistre over å stå side om side ved en ekte, fullskala brontosaurus eller tyrannosaurus rex!

  En skapning med ytterst imponerende hals…

  Legoland. Jeg var litt i tvil om jeg skulle ta med dette her. Det kan overhodet ikke sammenlignes med sin danske navnebror. Dette legolandet er innendørs og har én mikroskopisk «berg-og dalbane». Det positive er endel morsomme legomodeller fra Berlin og en 3D-kino som faktisk var riktig bra! Uansett vil nok de minste av familiens legofantaster storkose seg.

  Berlinmurens fall. Gjenskapt i Lego.

  Heisen på Radisson. Hva i alle dager – tenker du sikkert nå. Hvorfor skal jeg gidde å slepe med meg familien til et døllt kjedehotell vi ikke bor på engang? For å ta heisen? – Nå skraper han virkelig på bunnen av kisten her… 
  Men hva om jeg forteller at heisen er av glass og går inni en glassylinder som igjen er et gigantisk saltvannsakvarium? Fylt med fargeglade fisker og også en og annen dykker! Da kan man faktisk tåle at dette antakelig er den tregeste heisen på den nordlige halvkule.

  Akvareiheisen på Hotel Radisson. Her ser man dykkeren også.
  Akvareiheisen på Hotel Radisson.

  TV-tårnet på Alexanderplatz. Dette landemerket, bygd på slutten av 60-tallet er også noe man bør få med seg. Her tar man en adskillig raskere heis opp til den roterende utkikketasjen hvor det er en flott utsikt over byen fra 210 meter over bakken. Vær forberedt på lange køer til heisen dog.

  Utsikt over Under Den Linden, Brandenburger Tor og Tiergarten fra TV-tårnet. 
  • ZUSAMMENFASSUNG – OPPSUMMERING 

  Kort fortalt: Jeg vil definitivt slå et slag for Berlin som reisemål for barnefamilier. Det er masse å finne på her for hele familien, det er kjapt og billig å komme seg dit og til europeisk storby å være er det rimelig å både bo på hotell og å spise ute. Alle åpne områder med parker og lekeplasser var også en litt uventet (men meget velkommen) bonus. 

  Historisk er det også en av de mest spennende byene i Europa. Ikke minst i forhold til moderne historie og de litt større barna kan se og oppleve saker de har lært om på skolen! 

  Når Berlin i tillegg har en ung, dynamisk og tolerant atmosfære som ihvertfall vi finner tiltrekkende er de fleste ingrediensene for en vellykket tur på plass.   2 kommentarer

  1. Takk for innspillet, Torgeir. Vi har bestilt tur i slutten av mai!

   Ellers som vanlig spennende og lærerikt å lese bloggen!

   Liker

  Legg igjen en kommentar

  Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

  WordPress.com-logo

  Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

  Facebookbilde

  Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

  Kobler til %s