Koh Samui – Thailand for den som krever komfort. Pluss verdens søteste flyplass og et meget luftig svev! 

 • BAKGRUNN 

Nå vil jeg ikke påstå at Thailand er et så veldig strabasiøst reisemål. Det aller, aller meste går både smidig og sivilisert for seg. Nesten uansett hvor i landet du måtte befinne deg.

Koh Samui har likevel skrudd opp komfortnivået et ekstra hakk kan det virke som. Luksusresortene og tilbud om alskens spabehandlinger florerer. Faktisk enda mer uttalt sammenlignet med landets andre store turistmagnet, Phuket på vestkysten. 

Og siden vi nå sammenligner med Phuket: Den mest umiddelbare forskjellen ser man på bebyggelsen i strandsonen. I motsetning til hvordan det er på Phuket har man ikke lov til å bygge høyere enn kokospalmene her på Koh Samui. Jeg vil tro at de aller fleste er enige om at dette er klart å foretrekke. 

Utsikt fra hotellet

Dette har naturlig nok ført til at Koh Samui er blant de dyreste destinasjonene i Thailand. Backpackerne drar heller nordover, til Koh Phangan og Koh Tao som er de to andre (og mindre) øyene her i den thailandske gulfen.

Det har definitivt ikke alltid vært sånn. Når backpackere begynte å komme hit på 80-tallet var det de klassiske, strandbungalowene som regjerte. Etterhvert ble det gradvis mer trafikk og bebyggelse rundt om og når vi var her for første gang i 1997 var det blitt temmelig utbygd på de mest populære strendene.

Men riktig fart over sakene ble det først senere samme år når Bangkok Airways åpnet flyplassen for internasjonale flyvninger.

Vi var med andre ord forberedt på Gran Canaria-tilstander når Katamaranen fra Koh Tao la til på Hat Mae Nam nord på øya. Dette er forøvrig stranden vi bodde på når vi var her i ’97. Faktisk så ikke den stranden så veldig anderledes ut fra sånn vi husket den, så det lovet jo godt!

 • EN SVINDYR FLYTUR PÅ ÉN TIME ELLER BILLIG BUSS/BÅT I 12 TIMER – THAT IS THE QUESTION

I 1997 var det ikke noe valg mellom fly og buss/båt. Og hadde det vært det må det uansett ha blitt nattbuss- og båtkombinasjonen. Budsjettet vårt ville ha kollapset på linje med den greske økonomien dersom vi skulle ha våget oss på slike ekstravagante utskeielser…

Skal man fra Bangkok frister direktefly uten tvil mest. Problemet er at flyselskapet Bangkok Airways eier flyplassen på Koh Samui og har dermed sikret seg så godt som monopol på denne attraktive strekningen. Og uten konkurranse fra de mange billigselskapene som faktisk finnes i regionen har de satt prisen temmelig høyt. Ihvertfall sammenlignet med andre innenriks destinasjoner. Jeg synes å huske at prisen var rundt 1000,- kr. én vei for en voksen.

I tillegg til det rent praktiske, med tidsbesparelse og dør-til-dør service (så godt som) er det et par fordeler til med å fly. Bangkok Airways virket som et veldig bra selskap med god, effektiv service og komfortable fly. De bruker selvfølgelig moteordet boutique for å beskrive seg selv. Jeg vet ærlig talt ikke hva som ligger i det, men hovedsaken er at det fungerer bra – hvilket det også gjør.

I tillegg til dette synes jeg selve flyplassen bør nevnes. Dette må rett og slett være den søteste og mest idylliske flyplassen i hele verden! Det er som å rusle rundt i en botanisk hage, utendørs sådan.

Ved gaten på Koh Samui Airport. Meget stilig!
 • TRANSPORT 

Å komme seg rundt på øya pluss både hit og dit er ikke noe problem. Det går minibusser, vanlige taxier og tuktuker overalt. Prisene virket rimelig faste og er nok litt dyrere enn f.eks. Bangkok. Når vi var her i ’97 tok vi en slags kollektivtaxi dom ble kalt songthaew. Disse kjørte rundt og rundt øya i en evig loop hvor de tok opp og slapp av passasjerer hvor som helst. Dette var både billig og praktisk. Nå virker det som turister alltid styres i retning de mye dyrere drosjene. Men men… Tidene forandres. 

 • HVILKEN STRAND SKAL SÅ FÅ BLI BEÆRET MED DITT SOLBRENTE LEGEME?

De mest populære strendene ligger på øst- og nordkysten. Chaweng og Lamai på østkysten og Bophut på nordkysten er nok de mest populære, hvorav spesielt Chaweng har nesten parodisk kritthvit og fin sand. Man skjønner virkelig hvorfor det stedet ble såpass populært!

Mae Nam på nordkysten er også temmelig populær. Her er det rolige forhold og sanden gyllen og litt grovere.

Vi valgte Chaweng Noi (lille Chaweng) som «hjemmebane» og angret ikke et sekund! Denne nydelige stranden er beskrevet nærmere her. Her finner man kort sagt alt man trenger, og det i den fineste innpakningen som tenkes kan! Det eneste som mangler er vel gode snorklemuligheter. Dette finner man vel uansett ikke på Samui, så dersom dette er viktig for dere anbefaler jeg å dra til Koh Phangan eller aller helst Koh Tao.

Creature comfort på Chaweng Noi Beach
Chaweng Noi med tordenvær i horisonten

Det finnes flotte hoteller rett på stranden, men da er også prisen deretter. Vi bodde på dette stedet. Først og fremst fordi de hadde store nok leiligheter til hele familien pluss at det bare var 10 minutter å gå til stranden. Hotellet var helt fint det, med et kjekt, lite basseng. Absolutt å anbefale! Eller, det er vel egentlig ikke et hotell i vanlig forstand. Det er mere som et leilighetshotell hvor hver boenhet har sitt eget lille kjøkken. Det er heller ikke noen restaurant tilknyttet, men en fullt brukbar cappuccino kan ihvertfall oppdrives i resepsjonen. Spaserturen til stranden går stort sett gjennom en skog med kokospalmer, men man må også krysse hovedveien. Her kan det faktisk være en del trafikk så man bør definitivt være forsiktig når veien krysses! 

Chaweng Noi Residence

Andre strender vi testet var selvfølgelig storebror Chaweng litt lenger nord. Som tidligere nevnt: sand og vann er av ypperste klasse og dette må jo ha fortonet seg som selve paradiset for de som kom hit for 30 år siden. Nå er her fullt av resorts av det dyrere slaget, selve Chaweng sentrum er som en liten by og stranden dekket av solstoler, restaurantbord og meget påstridige selgere. 

Fordelen med å bo her er at man bor midt oppi der alt foregår inkludert flere av øyas populære aktiviteter og shoppingmuligheter. Da får man heller bære over med alle vannscootere og hordene med engelske «lager lads» ute på pubcrawl klokka 11 på formiddagen… 

Vi dro også en tur til Lamai Beach litt sør for Chaweng Noi. Her var det mye roligere enn på Chaweng, men det kan selvfølgelig ha sammenheng med at været ikke var det beste den dagen. Vi registrerte også at det lå en vannpark like i nærheten!

Lamai Beach

En strand som virkelig seilte opp som en liten favoritt hos oss var lille Crystal Bay som ligger mellom Chaweng Noi og Lamai. Dette er en liten, nydelig strand med veldig rolig og hyggelig atmosfære. Gode, billige restauranter og rimelig overnatting (vi måtte bare sjekke…) kompletterer bildet av en ekte strandperle! Vi har faktisk snakket om at vi skal bo her neste gang vi kommer til Koh Samui.

Crystal Bay
Crystal Bay
 • ATTRAKSJONER, AKTIVITETER OG LUFTIGE SVEV… 

På en såpass stor og populær øy er det selvfølgelig masse å finne på for hele familien. Både naturlige og menneskeskapte. For vår del kom oppholdet på Koh Samui helt på slutten av en lengre tur så vi var i ærlighetens navn mest opptatt av å slappe av. Men litt action ble det da. 

Først og fremst må jeg få slå et slag for øyas naturlige skjønnhet. I tillegg til flotte strender har du jungelkledde fjell, fossefall, flere kokospalmer enn du noen gang har sett (Koh Samui var tidligere en eneste, stor kokosplantasje), cashewnøttrær (artig å se hvor disse godsakene kommer ifra!) og også mer…skal vi si originale attraksjoner. Jeg snakker da om de beryktede Grandfather and Grandmother Rock. 

Dette er to naturlige steinformasjoner som, med litt god vilje (og snuskete fantasi), kan minne om en viss kroppsdel. Både den kvinnelige og mannlige varianten. Dette er sikkert (tja?) et både mektig og majestetisk syn, men vi droppet det denne gangen. Da har vi om ikke annet en grunn til å reise tilbake… 

Andre aktiviteter innbefatter turer rundt på øya med bil, med eller uten sjåfør. Elefantridning er populært, men gjør gjerne litt research i forhold til behandlingen av dyrene før dere velger arrangør. Det er veldig populært med dagsturer til  Ang Thong Marine National Park hvor du finner spektakulær natur, snorkling og nydelige strender, vi rakk aldri å dra hit selv men mange skryter veldig av disse turene!

Ang Thong National Park

Mange drar på en dagstur til Koh Tao for å snorkle da snorklingen på Samui ikke er allverden. Det er sikkert helt greit, men høres litt stressende ut synes jeg. Det beste er helt klart dersom man har mulighet til å være noen netter på Koh Tao. 
Når det kommer til shopping er det området rundt Chaweng som gjelder. Central Festival Samui er er forholdsvis nytt, stort kjøpesenter som har alt mellom himmel og jord. Inkludert flere lekeområder for barna, kino, en god gammeldags arcade hall, et bredt utvalg av restauranter og et meget bra supermarked (jeg er en stor fan av utenlandske supermarkeder!). 

Chaweng har i tillegg et eget Night Market med masse forskjellig mat pluss at muligheten for å prute på fotballtrøyer og diverse designerkopier så absolutt er tilstede. Det er også et litt mindre Night Market i nærheten av Chaweng Noi som absolutt er verdt å besøke.

Chaweng night market

Like utenfor Chaweng finnes en stor gokart-bane. Dette ble såklart en gedigen suksess for både små og store (og gæmliser…)! Det er to baner her. En for råkjørerne og en for de litt mindre som ikke får kjøre riktig så fort… De minste barna kan forresten sitte på med en voksen, så alle som vil får være med.

 Det morsomste må nok likevel være Chaweng Aquapark rett på stranden. Dette er en samling, store oppblåsbare apparater ute i vannet hvor man klatrer, springer, faller uti på spektakulært vis og har det allment ustyrtelig morsomt! Barna mente det minnet litt om Wipeout dersom noen av dere har sett det på TV. 

Man betaler for enten et par timer eller for en dag. Jeg nøyde meg med et par timer og var fullstendig utslitt etter én. Dette er garantert utmerket mosjon! Nå må jeg føye til at barna hadde tid for en halv dag og måtte nesten hales bort derifra når tiden var ute…

Chaweng Aquapark

Junior får seg et realt svev:

I can see my house from here!

 

 • OPPSUMMERING 

Koh Samui må vel nesten være et perfekt reisemål for barnefamilier som ønsker en miks av både det eksotiske og det mer komfortable trygge. Det er i tillegg masse å finne på for hele familien på et forholdsvis kompakt område. 

Er man ivrig på å snorkle og/eller dykke eller simpelthen kanskje ønsker å oppleve noe litt mer eventyrlig i tillegg er en kombinasjon av Koh Samui og Koh Tao (evt. Koh Phangan) sterkt å anbefale! 

Alt i alt er dette et sikkert valg for alle slags turister. Man bør derimot ikke forvente seg et urørt paradis, øya har utviklet seg enormt mye de siste 20-30 årene – på godt og vondt såklart. Men: det er slett ikke vanskelig, med litt egeninnsats, å finne nydelige, rolige strender hvor man fremdeles kun hører bølgenes dovne rytme i strandkanten og raslingen i palmebladene. 

Minstemann på grønnbeite. Nydelige Chaweng Noi:

   

  Legg igjen en kommentar

  Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

  WordPress.com-logo

  Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

  Facebookbilde

  Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

  Kobler til %s