Koh Tao – Familien dro til stranda for å bade og kose seg. Du vil ikke tro hva som hendte senere…

La dere merke til det? Inspirert av Facebook slår jeg nå til med en real «clickbait». Nå tenker jeg folk blir ville av nysgjerrighet og klikker i hopetall over det ganske land… Men som seg hør og bør kommer avsløringen mye senere. Vi tar dette i tur og orden:

Longtailbåter ved Koh Nang Yuan, utenfor Koh Tao

Koh Tao: En liten øy lenge forbeholdt dykkere og die-hard backpackere. Den minste og mest avsidesliggende av de tre mest kjente øyene i den thailandske gulfen. De andre er populære Koh Samui og beryktede Koh Phangan. Du vet – der hvor tusenvis av ungdommer drikker bøttevis (bokstavelig talt!) med dårlig sprit, vifter med glowsticks til crappy musikk og til slutt slokner på stranda under de månedlilge «Full Moon Partyene»…
Koh Tao har de senere årene begynt å tiltrekke seg besøkende fra andre grupper turister også utenom det gamle backpacker- og dykkerklientellet som dominerte tidligere. For et par år siden ble faktisk øya kåret til Asias fineste øy av den nye reiseguruen (beklager Lonely Planet . . . ) Tripadvisor!

  • HVORDAN KOMMER JEG DIT DA?

Etter at Koh Samui fikk egen flyplass for noen år siden har det også blitt mye enklere og raskere å komme seg hit også. Vi snakker om en time med fly fra Bangkok og ca. 2 1/2 time med katamaran derfra til Koh Tao.

Vi, for vår del, tok oss dit på «gamlemåten» fra Hua Hin: Tre timer med buss sørover til havnebyen Chumpon og nye tre timer med katamaran (et morsommere ord enn «båt» synes jeg !) til havnen på Koh Tao. Det gikk egentlig helt greit, og er en mye billigere måte sammenlignet med å fly (Bangkok Airways eier flyplassen på Samui og har dermed sikret seg så godt som monopol på denne attraktive ruten, prisene er såklart også deretter). Det går såklart an å ta buss/katamaran (nevnte jeg at jeg liker det ordet?) fra Bangkok også, men det innebærer som regel nattbuss. En siste mulighet kan være å ta fly fra Bangkok til Chumphon hvor en times transit tar deg til fergeleiet. Uansett – Koh Tao er verdt både tiden og pengene du må bruke for å komme hit!

  • HVOR SKAL VI BO?

Reiser dere som familie eller i høysesong er det definitivt lurt å ha ordnet hotell på forhånd. Så fort dere går av båten – eller vent, Katamaranen skal det være, blir dere omringet av taxisjåfører og folk som vil få dere med til deres hotell. Det kan fort bli lettere kaotisk. Da er det veldig kjekt å ha hotellet klart og aller helst fått de til å ordnet transport også.

Koh Tao, på vei til hotellet

Selv om det etterhvert har blitt et godt utvalg av steder å bo på øya kan det være en utfordring å finne noe som passer for en stor familie på seks. Vi slo på stortromma (til oss å være iallefall) og hadde booket det store huset med tre soverom på Woodlawn Villas. Og ganske riktig, etter å ha banet oss vei gjennom ivrige sjåfører og hotellutleiere fant vi en herre med navnet vårt på plakaten og etter ca. ti minutter var vi fremme. Woodlawn Villas har en forholdsvis praktisk beliggenhet selv om gangavstandene de opererer med på hjemmesiden sin er i overkant optimistiske – med mindre du er ihuga kapphenger da…
Den nærmeste stranden, Chalok Bay, tar vel nærmere 20 minutter å gå til med barn på slep. Det ligger opptil flere restauranter i nærheten og ikke minst er øyas største supermarked (ikke at det sier så mye da…) 3-4 minutters gange fra hotellet.

Selve hotellet drives av et energisk og hjelpsomt britisk/australsk par som mer enn gjerne gir tips og råd om hva man kan gjøre på øya. Fra det store huset bor man like ved det fine bassenget omkranset av kokospalmer og jungel. Vær oppmerksom på at de andre enhetene er mye mindre og nok har en lavere standard sammenlignet med den større villaen. Dette gjenspeiles såklart i prisen også.

Woodlawn Villas. Bassenget med det store huset «vårt» i bakgrunnen
Woodlawn Villas

Kommer vi til å bo her når vi en vakker dag reiser tilbake hit da? – Vanskelig å si. Jeg tror nok vi vil prøve å finne noe som ligger ved stranden. Blir litt mere tropical island-feeling over oppholdet da. Men for all del, er dere en stor familie kan jeg absolutt anbefale Woodlawn Villas!

  • HVORDAN SKAL VI KOMME OSS RUNDT HER DA?

Mange leier scooter for å putre rundt på øya med. Selv om det nok både er morsomt, praktisk og litt skummelt er det nok ingenting å anbefale for barnefamilier. Da står du tilbake med drosjer. Drosjene på Koh Tao er av typen pickup 4wd (firehjulstrekk) da terrenget og veiene kan være rimelig krevende, med bratte bakker og til tider grøftelignende veistandard. Vær forberedt på å bruke en del penger på drosje dersom dere vil dra rundt og oppleve øya.

Når det er sagt var taxiturene ofte temmelig spektakulære opplevelser. Alle sammen kan sitte bakpå i pickupen og nyte turen som ofte kan minne om en berg- og dalbane opp og ned gjennom jungelkledd natur og med imponerende utsikt over øya og omgivelsene.

Mangospising baki pickupen

Man kan også leie en longtailbåt, enten kun for turen eller for en halv/hel dag. Dette er en behagelig måte å utforske ulike strender, badeviker og snorkleplasser på. Såfremt det ikke er for mye bølger da…

På tur med longtailbåt
  • TROPISK ØY – DA ER JEG FAKTISK MEST NYSGJERRIG PÅ STRENDENE

Nå skal jeg, i ærlighetens navn, innrømme at vi ikke utforsket så veldig mange av strendene her. Dels på grunn av at vi rett og slett ikke tok oss tid til å farte rundt på kryss og tvers (må jo passe på å chille litt også, som kidsa sier…) og dels på grunn av at mange av strendene viste seg å ikke være helt ideelle i forhold til bading grunnet uvanlig lav vannstand det året vi var der.

Jeg starter med de to strendene som faktisk er i gangavstand fra hotellet vi bodde på.

Nærmest er Chalok Bay som tidligere nevnt tar 15-20 minutter å gå til langs hovedveien. Det kan være en del trafikk, så det gjelder å ha kustus på ungene! Det er et lite sentrum ved stranden med butikker, restauranter, minibanker og (selvfølgelig) et par dykkerskoler. Selve stranden er ganske vid, med fin sand og palmer som gir skygge (og den rette tropiske settingen). Det er dog meget langgrunt og det er heller ikke et bra sted for snorkling. Ungene synes uansett det var helt topp og koste seg med å bygge sandslott og vi voksne hadde full oversikt fra en av strandrestaurantene.

Chalok Bay
Sandslott in progress. Chalok Bay

Den andre stranden er Freedom Beach som tar ytterlige 10 minutter å gå til. Dette er en liten strand i naturskjønne omgivelser men den ble dessverre ingen favoritt hos oss. På grunn av den lave vannstanden gikk det ikke an å bade i det hele tatt, men under normale forhold er det sikkert helt strålende. Det var også masse koraller der, så snorklingen er nok tipp topp!
Av hotelleieren ble vi anbefalt å dra til Tanote Bay. Etter en meget spektakulær taxitur kom vi til en nydelig vik omkranset av bratt jungel med et knippe hyggelige, små restauranter strategisk plassert ved stranden. Eneste problemet (ved siden av vannstanden også her) var selve sanden. Den hadde akkurat «feil» type grovhet, noe som gjorde den direkte vond å gå barbeint på. Ellers var snorklingen kjempebra og ute i vannet var det en stor stein hvor de barske gutta tøffet seg litt ved å klatre opp og stupe uti.

Tanote Bay

Så kommer vi til det som ble vår favorittstrand –  Ao Leuk. Denne stranden ligger på østsiden av øya, en liten halvtime med taxi fra hotellet. Her finner du absolutt alt du leter etter på en tropisk strand: hvit, finkornet sand, kokospalmer, et par gode og rimelige restauranter, krystallklart vann, meget bra snorkling (første turen uti tok jeg med 5-åringen og noe av det første vi så var en liten revhai som svømte forbi rett foran oss!) og ikke minst var det bra å svømme der til motsetning fra andre strender på den tiden. Det er også et par enklere bungalowsteder der for den som vil bo der.

Ao Leuk
Ao Leuk, fisk über alles
Innfødt, Ao Leuk
Snorkling på Ao Leuk

Hva var ikke så bra da? Jo, hele stranden og alle fasilitetene drives av en og samme familie. De er meget opptatt av at besøkende ikke tar med mat og drikke utenifra, men heller bruker penger i restaurantene der. Ikke noe stort problem egentlig da måten her er både god og rimelig. Så er det jo også et miljømessig aspekt her, man unngår masse raskt og tomflasker. Hvilket selvfølgelig er bare positivt.
Men, godtfolk. Da passer det bra å komme med forklaringen på min utspekulerte lille clickbait. Så… hald dykk fast:

Etter nok en strålende dag på Ao Leuk strand skulle vi pakke sammen og ta taxi tilbake til hotellet. Barna gikk i forveien og helt plutselig, uten forvarsel kom en liten, gammel thailandsk mann løpende mot dem. Han kjeftet, smelte og så slo han faktisk til et av barna i følget (vi var tre familier som reiste sammen)! Heldigvis, om man nå kan uttrykke seg sånn i denne sammenhengen, var det en av de store guttene pluss at han ikke traff helt heller… Barna ble naturlig nok sjokkerte av det som hendte og løp for å si i fra til oss voksne. De to andre fedrene gikk da for å konfrontere vedkommende med det resultat at han gjøv løs på dem også – kicking and screaming! Vi snakker altså om en bitteliten, gammel mann som ville slåss med to meget velvoksne menn i sin beste alder. Totalt uten hemninger. De skjønte jo kjapt at her var det psykiatri ute og gikk og valgte følgelig å rygge ut av situasjonen samtidig som noen fra familien som driver stedet kom ilende til og tok han med seg. Nå vet ikke jeg så mye om det offentlige sikkerhetsnettet i forhold til psykiske lidelser, demens m.m. i Thailand. Det er kanskje grunn til å tro at mer av det daglige ansvaret faller på familien sammenlignet med hvordan det er her i Norge.

Heldigvis gikk det bra med gutten som ble angrepet, han ble mest av alt sjokkert og forfjamset. Etter å ha fått det litt på avstand ble det også tullet endel med dette, litt galgenhumor kommer godt med på tur!

Jeg har faktisk googlet «crazy man ao leuk» (jeg vet – jeg trenger hjelp…) og det viser seg at flere har vært i klammeri med den lille slåsskjempen. Men ikke la dette hindre dere i å dra dit. Vi var der flere ganger uten noen som helst problemer, men det kan kanskje være greit å ha i bakhodet.

Vi var også en dag på hovedstranden Sairee Beach. Øyas største og mest populære strand. Her likte vi oss veldig godt, en lang fin strand med masse restauranter og flere fristende steder å bo. Vi har faktisk snakket om at neste gang vi skal til Koh Tao blir det nok til at vi bor på Sairee.

God plass på Sairee Beach
Koselig restaurant, Sairee
Fiffig palme, Sairee
Spasertur i Sairee village
  • BÅTTUR RUNDT ØYA, KAN DET VÆRE NOE DA? – JA,GJØR DET

Den siste dagen på Koh Tao hadde vi booket en tur rundt øya med longtailbåt. Sjåførene kjenner hver krinkel og krok av øya, inkludert de beste badestedene og de beste snorkleplassene.

Første stopp var øya Koh Nangyuan. Du har sikkert sett bilde av den, det er et av de mest brukte motivene i thailandske turistbrosjyrer. Det er virkelig latterlig vakkert der, og en (varm og svett) tur opp til utkikkspunktet er obligatorisk. Snorklingen er også toppers, men det merkes at øya er på programmet til alle turgruppene fra Koh Samui… Det kan være meget folksomt!

Selfien alle tar her. Koh Nang Yuan
Den berømte «doble» stranden på Koh Nang Yuan

Har dere chartret en egen båt er det dere som bestemmer hvordan turen skal være. Om det skal være fokus på bading, snorkling eller kanskje helst begge deler. Alle båtførerne her vet hvor de beste stedene er, så det er bare å lene seg tilbake og nyte turen. Vi stoppet vel på en 3-4 steder (i tillegg til Koh Nangyuan) for snorkling før vi avsluttet på Au Leuk. Det var en helt fabelaktig dag og dette anbefales på det sterkeste for alle som drar hit.

Badestopp under turen rundt øya
Stopp for snorkling
Fisk, fisk og atter fisk

Jeg må føye til noen ord om det kanskje flotteste stedet vi var innom på turen, Hin Wong Bay, hvor vi også spiste lunsj. Det er ingen strand her (har lest i ettertid at det faktisk er en mikroskopisk strand her, vi så den ikke…), det er  omgivelsene og selve vannet som gjør dette til et helt spesielt sted. Store granittsteiner stuper ned i det dypblå, krystallklare vannet og bratte fjellsider dekket av tett jungel rammer inn det hele. Snorklingen var (selvfølgelig) i verdensklasse og det var et par velvoksne steiner man kunne teste klippestuping fra. Barna elsket det! Når også restauranten var både billig, bra og hadde verdens utvilsomt flotteste utsikt, – da har vi et magisk sted hvor jeg vet at vi MÅ tilbake. Dette er et sted som nok ikke er egnet for helt små barn da.

Klippehopp, Hin Wong Bay
Juhuu!! Hin Wong Bay
Nydelige Hin Wong Bay
  • ELLERS DA?

Jeg har jo ikke skrevet om dykking, hvilket kan virke rart all den tid Koh Tao – ved siden av Gili Islands i Indonesia – faktisk er selve episenteret for dykking i regionen. Har du tid og penger er nok dette stedet for å ta spranget og invistere i det dykkersetrifikatet du har drømt om. I sesong kan man faktisk dykke med hvalhai her!

  • EN FESTLIG ANEKDOTE

Til slutt må jeg bare fortelle om en meget spesiell restaurantopplevelse vi hadde i Chalok Bay. Det finnes gode restauranter her, for all del. Det var en som het Yin Yang som var helt fantastisk. Vegg i vegg med denne derimot  – der finner vi noe helt annet.

Fabelaktig thailandsk omelett. Restaurant Yin Yang

Damene hadde dratt inn til Sairee for litt velfortjent (ifølge dem selv ihvertfall…) spabehandling. Vi fedre bestemte da at resten av gjengen skulle ut på restaurant! Vi var totalt 11 personer som ramlet inn på første og beste restaurant. Hadde vi bare vært litt mer oppmerksomme og lagt merke til panikken i blikket til kelneren, jo da hadde vi utvilsomt – i etterpåklokskapens navn – rygget diskret ut igjen. Det gjorde vi ikke.

Restauranten, og kelneren i særdeleshet,  var tydeligvis totalt uforberedt på en slik massiv invasjon. Jeg tror det tok nærmere tre timer før alle hadde fått maten sin, og da ble siste porsjon take-away! Den stakkars kelneren minnet mest av alt om Manuel fra Fawlty Towers der han sprang planløst rundt seg selv. Iblant inn på kjøkkenet for å hente små deler av bestillingen vår (først kom curryen, og en halv time etter at den var spist opp kom risen klaskende i fanget) og iblant skjenket han opp reale glass med Mekong Whisky for å holde oss fedre happy. En sliten TV i hjørnet viste en gammel fotballkamp og dette holdt barna brukbart sysselsatte… Kompisen min fant en gammel gitar og tok likegodt den med inn på kjøkkenet i håp om at litt Stevie Ray Vaughan skulle få fart på matlagingen – tror ikke det hjalp noe egentlig.

Høydepunktet kom etter at Manuel hadde servert en av guttene hamburger for tredje gang (de to første var såklart forkullede). Utsultet skulle han til å ta en real bit når Manuel heseblesende kom ut fra kjøkkenet og bort til han: «Cheeseburger, right?» – Hvorpå han klasket en sånn der innplastet osteskive i hånden hans.  Vi lå over bordet og hikstet av latter! I sannhet et restaurantbesøk for minneboka.

Vi elsket Koh Tao. Øya har alt vi ønsker oss på en eksotisk ferie. Til vanlig er jo også strendene mer badevennlige enn når vannstanden var som den var. Du har den perfekte miksen mellom enkle, røffe backpackerforhold pluss nok utvalg av restauranter og saker å gjøre til at alle blir fornøyde. Naturen er spektakulær, både over og under vann.

Hit skal vi definitivt tilbake, og da skal det dykkes!


 

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s