Bangkok – Oriental City! One night in Bangkok: Kan det være noe for sarte barnesinn da..?

La oss få dette av veien først som sist: Mange vil nok rynke pannen ved tanken på å ta med barna til en by som Bangkok. Er det ikke bare varmt, klamt, bråkete med masse folk og enda mer trafikk og forurensning da? Og for ikke å snakke om byens mer – hva skal vi si – frynsete rykte som ett slags syndens neste… «I get my kicks ABOVE the waistline, sunshine» som det jo heter i den litt sånn der storby-skremmende, men akk så fengende og forføreriske Chess- låta. For den yngre garde burde det holde lenge med å nevne Hangover 2 for å sette en støkk i dem.

Legger man sammen alt dette skulle man faktisk tro at bare tanken på å dra med seg sine uskyldige barn hit var nok til å kvalifisere til et besøk på døra fra et bekymret barnevern…

Gateliv, Bangkok

Men – nå er det, som det jo ofte er, flere sider ved en sak. Minst! Ikke minst gjelder det en mangfoldig storby som Bangkok. Både jeg og madamen har vært her flere ganger på våre turer (byen er et naturlig knutepunkt for reiser i Sørøst-Asia, og de aller fleste backpackere i regionen ender opp med noen dager her i løpet av turen sin) og har faktisk etter hvert lært oss å like Bangkok, like veldig godt faktisk!
OK- det er ikke til å stikke under en stol at det er varmt, det er klamt, det er masse trafikk og mennesker i hytt og gevær, det lukter (stinker til tider), det er i det hele tatt det komplette kaos. Det kan i hvert fall virke sånn når man for første gang dumper ned i gryta.

Tett trafikk. Heldigvis finnes det walkways visse områder

Så hvorfor, tenker du sikkert nå, hvorfor skal jeg ta med familien på et sånt sted? Hvorfor skal vi stresse gatelangs i avgasser og trykkende varme mere enn nødvendig istedenfor å slange oss enda noen dager under palmene på en strand lenger sør?
Svaret er enkelt: Fordi Bangkok er en fantastisk by! Det er utrolig mye å oppleve og gjøre – også for barnefamilier. Du finner fabelaktig god og billig mat absolutt overalt. Det er enkelt og rimelig å komme seg rundt,  med tuk tuk, båt, taxi eller skytrain/skyline. Shoppingen er i verdensklasse med gigantiske kjøpesentre, masse markeder og spennende, små butikker i Chinatown.

Lumpini Park, Bangkok

Og ikke minst er folk i Bangkok minst like hyggelige som ellers i Thailand.

Det som kreves for at oppholdet skal bli vellykket er både planlegging og litt forhåndskunnskap. Det handler først og fremst om hvor du velger å bo men også om å unngå å bli lurt trill rundt. Joda, som de aller fleste store byer har også Bangkok sin andel av taskenspillere. Selv om disse strengt tatt er mest til irritasjon kan risikoen for å bli lurt minimeres ved å ta noen enkle forhåndsregler. Grovere kriminalitet, som for eksempel ran, er heldigvis sjeldent her.

  • IKKE BLI LURT, ELLER BONDEFANGET

Når det gjelder lurendreierier (eller «scams» som det så kjekt heter på utenlandsk) er det et par metoder som stikker seg ut.

Det ene er tuk tuk-sjåfører. Jeg sier ikke at alle sjåfører vil forsøke å lure deg, men uansett er det smart å ta et par forholdsregler.

Mange har avtaler med ulike forretninger, ofte skreddere eller edelstenforhandlere. Sjåførene får en viss sum penger eller de samler opp stempler etter hvor mange turister de kan få til butikken. Som alltid gjelder det å være nøye med å avtale pris på forhånd før man setter seg i tuk tuk’en. Er prisen mistenkelig lav kan man være garantert en tur til skredderen på veien… Vær helt tydelig på at dere skal direkte til destinasjonen, uten å dra innom butikker av noe slag.

Nå er det å kjøre tuk tuk en artig del av å være i Bangkok (ungene elsker det!) og det blir alltid masse turer under et opphold her. 90% av gangene går det helt fint og selv om man iblant havner innom en og annen uønsket butikk er det jo ikke verdens undergang. It’s all part of the Bangkok experience! Ta det med humør, og hvem vet – kanskje ender du opp med en ny, fin skreddersydd skjorte også…

En annen typisk scam er forbundet med besøk på det som kanskje er byens største turistattraksjon: tempelområdet Grand Palace. Her kan man møte på offisielt utseende folk utenfor som kan fortelle at området desverre er stengt for allmennheten grunnet offisielt besøk, eller at det er en slags høytidsdag. Dette er uten unntak bare tøv og kun et påskudd til å overtale deg til å bli  med på «sightseeing» istedenfor. Og da har man det gående igjen; fra den ene skredderen til den andre…

De mer «sleazy» områdene av Bangkok, med go go-barer og prostitusjon, er stort sett konsentrert rundt et par små gater i Patpong-strøket. Ellers merker man faktisk ikke så mye til denne virksomheten.

Da har vi gjort unna de litt negative aspektene man mest sannsynlig kan komme borti. Ikke så veldig farlig egentlig. På tide å snakke om alt (vel, ikke absolutt alt da, det rekker jeg ikke) man kan gjøre med barna her! Men før det igjen, starter vi fra børjan:

  • ANKOMST

Fra flyplassen og inn til sentrum går det både tog, buss og taxi. Kommer man fram etter en lang flyreise med slitne barn på slep er det taxi som gjelder. Dør til dør. Dere går ned en etasje fra «Arrivals» og når dere kommer ut fra bygningen ser dere en bod det står «Public Taxi». Det er her dere skal. Ignorerer alle andre som maser om «taxi?», «transport? » og gå direkte hit. Du sier til vedkommende som sitter i boden hvor dere skal, får en lapp du skal vise sjåføren og stiller deg i kø. Enkelt og smidig!

  • HOTELL

Bangkok har et enormt utvalg i steder å bo. Fra simple, billige kott uten aircon og vinduer til de mest overdådige luksushoteller! Det lønner seg å gjøre endel research her da hvor, og hvordan man bor definitivt spiller en viktig rolle i hvordan oppholdet i byen kommer til å bli.

Spektakulær utsikt fra hotellet!

Før i tiden, før barn- og familiestadiet, var valget enkelt: Vi dro raka spåret til Khao San Road, en gate i gamlebyen som regnes som selve navet for backpacking i Sørøst-Asia. Her var de billigste rommene, masse barer og restauranter, tvilsomme t-skjorter og en haug med andre travellers. Party on! Det sier seg kanskje selv, barnefamilier bør kanskje se seg om andre steder…

En nødvendighet når man skal være i Bangkok med barn er tilgang til basseng. Etter en lang, varm dag på farten rundt i byens gater er det å kunne hoppe i poolen når man kommer tilbake til hotellet en riktig «life saver». Det skal også innrømmes at det å ligge lett henslengt på en solseng ved poolen, en drink nonchalant i hånden, med Bangkok’s dramatiske skyskrapere som backdrop gir en viss dekadent go’følelse vi ikke ante at vi ønsket oss for 20 år siden…
Frokostbuffet! – Dette er saker ja. Dersom dere skal bo noenlunde standsmessig (hvilket dere så klart skal gjøre) husk å bestill rom MED frokost. De fleste hoteller med noenlunde god standard har fabelaktige frokostbuffeter hvor man kan spise så det holder til langt utpå ettermiddagen!

Beliggenheten er uhyre viktig. Også her gjelder den gylne regelen om at jo bedre beliggenhet (les: mer sentralt), jo høyere pris. Vi holdt på å gå i fella ved å bestille rom på et leilighethotell som så veldig flott ut, og det til en mistenkelig billig penge. Vi finleste noen brukeranmeldelser og fant ut at det lå laaaangt utenfor allfarvei. Ingen butikker/restauranter/tunellbanestasjoner innen gåavstand. Dette hadde vært både fryktelig upraktisk og blitt temmelig dyrt i lengden.

Personlig vil jeg anbefale et av de flotte hotellene som ligger langs Chao Praya-elva. I en ellers så tett og intens by, er dette et område som faktisk føles litt åpnere og luftigere. Det er alltid morsomt å følge trafikken på elva, både fra rommet og fra bassenget. De fleste av de større hotellene langs elva har også egne shuttle-båter som hele dagen går mellom hotellet og nærmeste trafikk-knutepunkt. Disse daglige båtturene ble et morsomt rituale for oss og opplevdes faktisk som en litt uventet bonus.

Heldigvis er Bangkok en av byene i verden hvor man får mest valuta for pengene i forhold til hoteller. Skal man unne seg litt ekstra luksus er dette definitivt byen å gjøre det i! Vi bodde på dette hotellet og det var virkelig helt suverent.

Chatrium Hotel Riverside, Bangkok

Store, komfortable rom (vi delte oss opp i to rom) med super utsikt over elva, overdådig frokost med absolutt alt man kan tenke seg, trimrom, hyggelig betjening og et stort basseng med masse solsenger rundt.

Stort basseng i urbane omgivelser. Nice…

Shuttlebåten fungerte knirkefritt også, og faktisk var det slett ikke så dyrt heller!
Et tips: velg noen hoteller dere er interesserte i og følg med på prisen jevnlig. Både på sider som hotels.com og på hotellets egen hjemmeside. Prisene kan variere ganske mye, og iblant er det kampanjer hvor man kan spare masse penger!

  • Å FINNE PÅ DA?

Det er masse å finne på med familien i Bangkok. Her er det viktig å ikke forsøke å gape over for mye på for kort tid! Det ender kun med at alle blir utslitte og grinete… Finn noen attraksjoner dere absolutt må ha med dere og sett av plenty med tid til å sløve rundt i bassenget.

Noe som er veldig kjekt her er at veldig mange av severdighetene i byen ligger langs elva og dermed innbyr til å benytte seg av det vel utbygde båt-tilbudet som finnes.

Fra hotellets shuttlebåt

Det som «alle» besøker når de er  i Bangkok er det store tempelområdet Grand Palace, og selvfølgelig må familien dra dit. Dette er som en gigantisk eventyrverden med gullforgylte og edelstensbelagte templer, fantasifigurer, og allmenn glitter og stas!

Grand Palace i all sin gylne prakt
Grand Palace

Det er ganske strikte klesregler her, ingen shorts eller bare armer (små barn unntatt). Det går å få lånt mer tekkelige klær, men dersom du ikke ønsker å se ut som en slusk i shabby, illesittende bukser på alle bildene dine derfra bør du ta høyde for dette før dere forlater hotellet… Sett av en halv dag her,  dette er et meget fascinerende område som våre barn i hvert fall likte veldig godt.

Khao San Road. Denne gatestumpen, selve mekka for backpackere i Thailand, kan kanskje ikke virke som et opplagt sted å ta med familien. Her er det jo både masse barer og utagerende festing til langt på natt… Uansett så er det morsomt å rusle rundt her på dagtid med barna.

Mor og far på gamle trakter. Khao San Road, backpackingens ground zero…

Det er butikker og boder som selger alt mellom himmel og jord. Folkelivet er underholdende, med alt fra overvintrende hippier som ser ut som de har sullet rundt her i de samme sandalene siden 1971 til 19- åringer på sin første langreise med spent forventning i blikket og nyervervede dreadlocks på hodet. Masse restauranter er det også.

Lumpini Park. Dette er en stor park midt i sentrum som faktisk viste seg å bli et av høydepunktene i Bangkok for guttene. Det er veldig rolig og fredelig her og når vi var der var det heller ingen serveringssteder der, ta med snack og drikke selv. Inne i parken er det et område med ulike treningsapparater hvor alle som vil kan pumpe ivei i varmen!

Workout, Lumpini Park

 

wp-1476019146939.jpg
Ekte u-landsmoro, midt i Bangkok!

Det er også en stor sjø i parken og der kan man leie padlebåter (pedaldrevne) formet som svaner for en billig penge og tråkke rundt en times tid. God, gammeldags u-landsmoro! Men det som virkelig gjorde lykken komplett var dyrelivet. Det vrimler av (temmelig store) øgler som stroser rundt, skilpadder svømmer rundt svanebåtene og du kan mate gigantiske maller med brødsmuler! Stor suksess!

 

Monitor Lizard, Lumpini Park.

Sea Life Bangkok Ocean World er et stort og innholdsrikt akvarium som ligger i underetasjen til kjøpesenteret Siam Paragon. Her kan med andre ord mor shoppe silkescarfs mens resten av familien beundrer Nemo og kompisene i etasjen under.

Asiatique er et forholdsvis nytt område bygget opp i og rundt gamle lagerlokaler ved elvebredden. Her finner dere massevis av små og store restauranter, spennende butikker, et veldig bra matmarked, gateartister (veldig gode!) og ikke minst et pariserhjul og en radiobilbane som ungene elsket! Hit dro vi flere ganger da det er et veldig behagelig og morsomt område å rusle rundt i.

wp-1476019102758.jpg
Asiatique

Shopping er jo også en viktig del av det å være turist i Bangkok. Selvfølgelig kan (og bør) man sjekke ut noen av de mange gatemarkedene men iblant er det faktisk deilig å komme seg bort fra den trykkende heten og i ro og mak nyte(?) shoppingen i et av byens gigantiske kjøpesenter. I all sin aircondisjonerte prakt! Central World er et bra valg i så måte. Thailand’s største og verdens niende største kjøpesenter. Her finner du absolutt alt.

 

Central World Shopping Mall
Valgets kvaler. Central World

Det er også et kjempestort supermarked her hvor man kan kjøpe med seg asiatiske delikatesser av alle slag og ta med seg hjem!

Det er såklart masse annet å finne på her, så vi har mange påskudd for å dra tilbake. Det finnes en familierestaurant hvor du blir servert av roboter, et kjøpesenter med badeland på taket, båtturer rundt i kanalene burde slå an og Pantip Plaza er et stort kjøpesenter kun for elektronikk. Perfekt for familiens nerd!

Så hva har vi da lært av dette? Jo, ikke vær redd for å legge inn noen dager i hovedstaden under thailandferien. Med god planlegging er faktisk sjansen stor for at hele familien kommer til å stortrives i hovedstaden. Det gjorde ihvertfall vi.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s