På tide å gå litt mer grundig til verks. Som tidligere nevnt er det å dra ut i verden med små (og ikke fullt så små) barn i snippsekken ganske så forskjellig fra å sulle rundt på «the banana pancake trail» – fri og frank – bare du og din kjære. Dette sier jo seg selv, strengt tatt.
Poenget mitt er dette: Det er en tid for alt. Selv om det var en fantastisk fin tid når man kun hadde seg selv å tenke på er det å få muligheten til å dele disse eksotiske og spennende opplevelsene med barna dine, å få være med på å se verden gjennom deres øyne, helt uvurderlig. Familien knyttes enda tettere sammen her uten alle hverdagens distraksjoner og gjøremål. Men… Nok nå med disse, på grensen til høytravende, betraktningene. Jeg blir jo rent rørt av meg selv her jeg sitter og skriver… På tide å bli litt konkret og matnyttig også. Vi tar det fra starten.
- PAKKING, THE DETAILS
Jeg var så vidt innom dette tidligere, men det kan jo være på sin plass med litt mer dyptpløyende informasjon om dette akk så viktige momentet.
Først som sist: dongeri er det bare å legge igjen hjemme (med mindre turen går til indre Mongolia). Det blir varmt, klamt, ukomftabelt og bruker en liten evighet på å tørke…
Til selve flyturen er det greit med joggebukse da det kan bli litt kjølig underveis. Ellers er det et utvalg med shorts som gjelder, det er varmt og godt døgnet rundt. Skotøy = sandaler. På flyturen, som tidligere nevnt kan bli kjølig, er det faktisk helt greit med sokker i sandalene. Men bare da! Mange flyselskaper deler også ut sokker ved ombordstigningen. Vil man variere litt finnes det flip-flops til et par tiere overalt dit du skal.
T-skjorter holder i lange baner. Det er ikke nødvendig å pakke dusinvis, kjøp billige suvenirskjorter på plass (til barna er det kanskje greit å styre unna de med ølreklame og tvilsomme, festlige tekster som «party animal» og «porn star…»).
Ser nå at jeg har skrevet fullstendig ut fra eget perspektiv, med fire gutter i hus. Dere jenteforeldre har muligens andre hensyn å ta i forhold til klær, men prinsippet gjelder uansett. Pakk lett, løst, ledig og lite (kult, der ble det nesten en slogan gitt!).
Har man bleiebarn blir det hele litt mer komplisert. Selv om det som regel går å kjøpe bleier på supermarkedene er de faktisk nesten alltid billigere å kjøpe med fra Norge. Samtidig tar de jo opp masse plass i bagasjen. Her får man bare veie opp litt fram og tilbake… Badebleier kan være vanskelig å få tak i «nerri lainnan» så det bør man absolutt kjøpe med.
De aller, aller fleste av oss er avhengig av solkrem når vi våger oss til sydlige breddegrader. Og de aller, aller fleste av oss trenger solfaktor tett oppunder middelalderrustning når vi, med hudfarge som skummet melk, nærmer oss ekvator. Akkurat det er ikke noe lurt å gamble på at man får kjøpt på plass. Styrkene fra grillolje og opp til rundt 20 bør gå greit å finne der men et starter kit med litt tyngre solfaktor-skyts skal man ta med hjemmefra! Å liste seg rundt i brennende smerter, med rygg og nakke full av Aloe Vera er en kjedelig start på ferien…
Pakker med våtservietter er meget smart å ha med. Strategisk plassert i alle de små ryggsekkene. Likedan bruker vi ha med et par små flasker med Antibac gel som går på rundgang foran hvert måltid.
Pakk gjerne med en ekstra skjorte til mor og far til flyturen også. Det er en høyst reell mulighet for at det blir søling av noe slag underveis.
En dedikert daypack (liten ryggsekk) er et must. Både på flyet og til å ha med på utflukter dit dere skal.
En liten toalettmappe med paracet, plaster, halstabletter, viktig medisin, nesespray og tyggegummi (dersom ørene smeller for på flyet) og andre viktige saker bruker vi ha med i daypacken dersom uhellet skulle være ute og bagasjen ikke dukker opp på rullebåndet…
- DEN LAAANGE FLYTUREN
Jeg brukte å elske å fly. Gi meg en mikroskopisk pose peanøtter (folk var ikke så allergiske mot nøtter før i tiden…), en gin tonic og Dark Side Of The Moon på walkmanen (det het walkman da… med autoreverse!) og jeg var i himmelen, bokstavelig talt.
Å fly 12 timer med små barn endret alt… En treåring som springer opp og ned midtgangen i timesvis, storebror søler ut juicen sin og dulter samtidig den glovarme kaffen din (meget strategisk) rett ned i fanget ditt. En annen må plutselig på do akkurat når du har greid å duppe til et øyeblikk og deretter er det bleieskift på verdens minste toalett… Alt akkompagnert av stadig stivere smil fra medpassasjerene.
Sånn, da var de avskrekkende spissformuleringene unnagjort. Nå er vel tanken på de lange flyturene noe av det som svært mange kvier seg for i forhold til dette, så her er det på sin plass med de gode nyhetene: For det første går turen uansett bedre enn man fryktet og for det andre er det opptil flere forhåndsregler man kan ta som underletter betraktelig
- Prøv, så godt det lar seg gjøre, å få en billett hvor hovedflighten går på natten. Sjansen for at de søte små greier å sove er naturlig nok mye større da…
- De fleste barn elsker sine duppedingser. Nettbrett, ipod, Nintendo DS osv.(jo – man tar disse med på tur. Det får være måte på å være asketisk…). Sørg for guds skyld for at disse er ladet til bristepunktet før avgang! Ta gjerne med ladeledninger også, mange moderne fly har USB-uttak.
- Flymat er stas. Selvfølgelig kan det bli en smule kaotisk, men her går det fort en time. Heldigvis er det ofte sånn at barna får maten sin først også.
- Underholdningen på fly har kommet en lang vei siden vi satt i timesvis og stirret apatisk på en knøttliten skjerm oppunder taket hvor et fly sakte sneglet seg over et pikslete kart på sin ferd mot «destination». Nå har hvert sete egen skjerm med hundrevis av filmer, serier og spill (6-åringen: Pappa! Kan jeg få se den nye James Bond? – Jaja, whatever…). Ikke dermed sagt at 12 timer går som en røyk, men det underletter betraktelig!
- På de fleste flygningene fra Norge er det én eller flere stopovers. Benytt disse, med mindre tiden til neste flight er så knapp at det blir et desperat race for å rekke fram, til å la barna løpe av seg litt energi. Ved nærmere ettertanke blir jo resultatet det samme uansett. Løpes skal det…
- TRANSPORT FÜR ALLE!
Når vi reiste rundt med ryggsekken i gamle dager var det om å gjøre å gjøre alt så billig som overhodet mulig. Pengene skulle rekke langt og når man var ung og eventyrlysten ofret man gjerne komfort og effektivitet for å spare noen tiere, selv om det innebar å humpe rundt i en lokal, gammel skolebuss i timesvis… Små barn har som regel ikke samme innstilling (eller tålmodighet) til denslags og selv har vi vel også blitt litt mer vant til komforten og smidigheten litt ekstra penger kan kjøpe.
I Sør-Øst Asia er det som regel enkelt å ordne enkel og grei transport rundt omkring til en rimelig pris. Mange hoteller kan arrangere dette og hvis ikke, finnes det reiseselskaper overalt som mer enn gjerne fikser det meste for dere.
Vær dog forberedt på at sikkerheten ikke er slik vi er vant til hjemmefra. Barneseter er så godt som fraværende og selv om bilene har sikkerhetsbelter er det slett ikke sikkert at disse fungerer…

På steder som Bali er det vanlig å leie bil med sjåfør. Dette er en flott måte å dra rundt på i sitt eget tempo og du bestemmer selv hvor dere skal dra og hvor lenge dere skal stoppe på hvert sted. Ikke er det spesielt dyrt heller.
Når man lander etter en lang flytur har man som regel ett ønske: å komme til hotellet så kjapt og smidig som mulig. En veldig bra måte er å ordne med bil/sjåfør på forhånd, gjerne gjennom hotellet (dessuten er det jo veldig kult da, når det står en kar parat med navnet ditt på en pappskive idet du stabber sliten ut fra tollen…).
- STRENDER. KAN MAN VIRKELIG GJØRE ALLE TIL LAGS?
Det er ikke til å komme i fra. En av de viktigste trekkplastrene når folk funderer på å dra til fjerne himmelstrøk er drømmen om den perfekte tropiske stranden! Hvit, fin sand. Turkist, krystallklart vann, og såklart de obligatoriske kokospalmene.
Men deler foreldre og barn nødvendigvis de samme synspunktene på hva som er en perfekt strand? Ikke alltid, er vår erfaring… Der de voksne som regel går for den klassiske «øde øy» – stranden vil barna ofte foretrekke litt mer liv og røre, action og et utvalg av butikker i tillegg. Er det i tillegg et badeland i nærheten er lykken komplett!

Et eksempel: På Bali reiste vi rundt til ulike strender. Et par av disse (Lipah og på Gili Air) kommer inn under kategorien «rolige, tropiske drømmestrender». Og selv om barna absolutt hadde det flott her var det faktisk den siste stranden, Sanur, de likte best av alle. Selv om stranden i seg, ihvertfall ifølge oss voksne, ikke var mer enn «helt grei» (man blir jo litt bortskjemt etterhvert…) hadde den masse restauranter, butikker, kjøpesenter og vannaktiviteter å boltre seg på. I tillegg til at et gigantisk badeland lå i nærheten. Det er ikke sikkert at dette gjelder for alle, at barna aldri blir lei av å bygge sandslott og lete etter eremittkrepser, men det kan være lurt å ha det i bakhodet når man planlegger. Det er også dette som er så usedvanlig lurt med å kunne reise rundt på denne måten, man finner alltids noe som passer for alle sammen!
- LITT OM SIKKERHET
Mange er bekymret for alt som kan (og kommer til å) gå galt på en sånn tur. Flyet krasjer, vi blir matforgiftet alle mann med felles framførelse av «The Kathmandu Quickstep» som resultat, vi går oss bort i jungelen og blir bitt av edderkopper og slanger, svømmeturen får en sørgelig slutt når en hvithai slafser i seg lillebror og ikke minst kommer vi til å bli ranet så fort vi våger oss ut fra hotellet…
Faktum er at med noen enkle forhåndsregler og en smule sunn fornuft (eller sunt bondevett for den saks skyld) er det stort sett veldig trygt og enkelt å reise rundt, spesielt i Sørøst Asia. Det som utgjør de største, reelle farene er trafikken, sterk sol/varme og sterke bølger/strøm ved bading. Når det gjelder farlige dyr er regelen om ikke å klappe løshunder gyldig også her, de eneste haiene du (med litt hell) kan komme til å støte på er små, ufarlige revhaier, og de mest irriterende insektene er, som hjemme, mygg. Ta med dugelig med effektiv myggolje og kjøp myggspiral til å ha på balkongen om kveldene.

Trafikken kan være overveldende når man dumper ned i en storby som f.eks. Bangkok for første gang. Viktig å ha gode rutiner når man går rundt i byen. Alltid gå sammen, hold hverandre i hendene, ikke spring avgårde helt plutselig.
Den sterke solen har vi vært innom tidligere, men det kan ikke understrekes godt nok. Det er utrolig viktig å smøre HELE kroppen med egnet solkrem (inkl. ørene og den ekstra sterke stiften på nesen). På stranden og ved snorkling kan det være lurt å bruke t-skjorte i tillegg.
Bølger og sterke over- og understrømmer er en høyst reell fare. Mange strender har røde flagg som heises når det ikke er sikkert å svømme der. Aldri dra ut i vannet når det er røde flagg eller når lokalbefolkningen advarer mot dette.
Når det kommer til tyveri/ran har jeg aldri vært ut for noe sånt noensinne under mine mange turer i Sørøst Asia. Med et minimum av sunt fornuft bør dette ikke være noe tema inn det hele tatt. Man tar ikke med familien i Bangkok’s mer lugubre nabolag midt på natten og man går ikke omkring på folksomme markeder med lommeboka stikkende opp fra baklomma.
- BONUS! MED HUMORISTISK SNERT…
Til slutt kan jeg nevne at det alltid er kjekt å kunne dele litt barnslig humor med de små. Artige skilt finnes det for eksempel masse av for det observante øye!

Sånn. Da fikk dere forhåpentligvis litt mer matnyttig informasjon i forhold til dette med barn/langreise. Har dere flere spørsmål eller mener at jeg har glemt noe vesentlig er det bare å kommentere under eller sende under «kontakt».