Phuket: Vakre strender og russere i speedo!

Første tur med hele familien gikk altså til den populære øya Phuket i Thailand. Vi hadde leid et hus –  Baan Lillawadee – (som eies av et norsk par), gjennom finn.no. Mr. Oop, hustes altmuligmann par exelennce som fikset og ordnet det meste for oss under oppholdet, plukket oss opp på flyplassen og kjørte oss til døra.

Dette høres da ikke så veldig hardcore backpacker ut tenker du kanskje? Det var da heller ikke meningen. Vi valgte Phuket fordi det virket som et ideelt sted å dra med alle barna som en første tur til et eksotisk land, og det var virkelig perfekt i så måte. En ideell blanding av det litt kjente, komfortable, trygge og det mer eksotiske, spennende. Barna var da forholdsvis små (fire gutter mellom 3 og 11 år), så vi gikk for å ha en base og ta utflukter derifra. Unntaket var da vi tok en 3-dagerstur til Koh Phi-Phi, men det kommer jeg tilbake til.

  • HVA SYNES VI SÅ OM PHUKET?

– Øya som backpackerne fnyser av fordi den er «ødelagt av masseturisme»? Sant og si ble vi positivt overrasket. Nå var ikke vi på selve hovedstranden Patong Beach, men de to andre mest populære strendene – Karon og Kata – var forbausende rolige og avslappende. Vær forberedt på en real dose nyrike russere i speedos dog…

fb_img_1473756335032.jpg
Flotte Karon Beach, Phuket

Huset vårt lå sånn til at vi ved hjelp av Mr. Oop og hans trofaste tuk-tuk enkelt kunne teste ut ulike strender rund omkring på øya. Våre favorittstrender ble etter hvert Kata Noi (lille Kata) og Nai Harn Beach som ligger sør på øya og hadde en meget praktisk beliggenhet i forhold til huset vi leide. På Kata Noi er det faktisk brukbar snorkling (til Phuket å være) og reaksjonen til de to største guttene når de prøvde dette for første gang var ubetalelig!

  • HVA MER KAN MAN FINNE PÅ MED SMÅ BARN PÅ PHUKET?

En tur opp til Big Buddha-templet anbefales på det sterkeste. Dette kan ses fra nesten hvor som helst på øya og fra toppen har man fantastisk utsikt til alle kanter!

wp-1473781957202.jpg
Spennende møte med en burmesisk munk på Big Buddha.

Vi gjorde også et par utflukter, dagsturer med båt under oppholdet.

Først til Coral Island som var fint nok, men kanskje ikke et must. Grei strand og snorkling men da denne øya tydeligvis er på programmet til alle kinesiske pakketurer glimrer roen og freden med sitt fravær… Det som er kult her er de store varanøglene som labber rundt. Disse beistene kan bli opptil to meter lange og man bør nok få ungene til å motstå en eventuell fristelse til koz og klemz med disse… Uansett, for barna var det en fantastisk opplevelse å få se slike dinosaurer på ordentlig!

Den andre utflukten var til Racha Island en liten båttur m/snorklestopp fra Phuket.

 

image
Snorklestopp utenfor Koh Racha

Dette er en tvers gjennom nydelig øy med perfekt, hvit pudderstrand og krystallklart vann for bading og snorkling. Det er en restaurant der (med det som nok er verdenshistoriens minst rullestolvennlige adkomst…) hvor man sitter og spiser mens man ser rett ned på korallrevet, meget spennende! Dessverre er også denne øya på kinesiske turoperatørers hot-spot liste og dessverre kan det virke som om kinesiske turister (mange i hvert fall) ikke helt har fått med seg at det ikke er så lurt å kaste alskens søppel ukritisk rund seg. Uansett, det er vel verdt å dra hit på en dagstur så får vi håpe at det blir gjort noe med søppelproblemet.

Stranden på Racha Island

Elefantridning er meget populært på Phuket. Vi testet jo dette må jeg innrømme men det kan nok være lurt å gjøre litt undersøkelser på egen hånd da en del av de som arrangerer dette har et dårlig rykte i forhold til behandling av dyrene… Selv om det såklart er stas å ri på en ekte elefant syntes vel faktisk de fleste at det ble en smule langtekkelig i lengden. Dere trenger kanskje ikke skrive dere på 3-timersvarianten.
Uansett hvordan man vrir og vender på det er det iblant forlokkende med de store kjøpesentrenes aircondisjonerte fristelser. Phuket har noen slike og selv om man ikke skal shoppe allverdens kan det være behagelig å rusle rundt her slurpende på en overdimensjonert Caffelattemoccachinofrappe etc… 

Bor man med mulighet for selvhushold er det også morsomt å dra innom supermarkedavdelingen for å fråtse i alle mulige slags matvarer, frukt og drikker. La det være helt klart: Jeg elsker å sulle rundt på supermarkeder i fremmede strøk! Og for all del: Når man først er der kan man jo også unne seg en aldri så liten «guilty pleasure», McDonalds eller KFC. Strengt tatt ikke noe man poster på Instagram eller skryter av på facebook, men who cares? Kidsa kommer til å juble…

Når det er sagt, maten på Phuket er fantastisk! Thailandsk mat er i den ypperste verdensklasse og på Phuket finner du det meste. Ikke vær redd for å spise på de enkle stedene på gata eller markedene, det er der man ofte finner den billigste og beste maten! Nattmarkedet i Phuket City er for øvrig vel verdt å få med seg. Her kan man traske rundt og gomle på utallige småretter til 5 kr. porsjonen (fiskekakene!) og  barna kan handle fake fotballdrakter av hjertens lyst (dette bør jeg kanskje ikke skrive, nå får jeg vel både lensmann, fut og fogd på nakken…)!

img_1317
Fiffig potetsnack på nattmarkedet, Phuket City

Phuket Aquarium anbefales dersom man er interessert i livet i sjøen. Fint og informativt pluss at det ligger i en del av øya (Cape Panwa) som ikke er så kjent for turister, merkelig nok fordi det virket som et veldig hyggelig område og vi var skjønt enige om at her skulle vi tilbake!

Noe som er verdt å få med seg dersom man er i Thailand i April er Songkran. Thailandsk nyttår. Dette feires med helt hysteriske vannkriger hvor absolutt alle er med. Man bruker alt fra vannpistoler (fra små og helt opp til  noe som nok også Schwarzenegger kunne vært fornøyd med) til bøtter og vannslanger. Ta med barna ut, utstyr dem med vannpistoler, ikke ha med noe som ikke tåler vann og kast dere ut i kaoset!

Guttene var ikke vanskelige å få med på vannkrig!

  • OPPSUMMERING PHUKET

Phuket har noe for de fleste: Du har flotte strender, bra utvalg i hoteller (selv om de helt billige bungalowene som er så lette å finne ellers i Thailand glimrer med sitt fravær). Masse ulike attraksjoner sånn at alle kan finne noe de liker, utallige muligheter for spennende utflukter, nydelig mat og hyggelige mennesker. Skulle vi gjort noe annerledes med vårt opphold hadde det kanskje vært beliggenheten på bostedet. Selv om huset var fantastisk flott lå det akkurat litt for langt unna til at vi kunne gå til butikker, restauranter og ikke minst strand. Vi ble med andre ord avhengig av transport for det minste ærend og akkurat det blir litt upraktisk (og litt dyrt) i lengden.

Mr. Oop har fylt opp tuk-tuken sin og er klar for avgang.

Det var såklart masse vi ikke rakk/hadde interesse av å gjøre også. Fantasia er kjent for å være et rimelig storslagent (og kanskje litt tacky…)show for hele familien. Komplett med tigre, elefanter og overdådige kostymer! Du har et skjellmuseum som visstnok skal være verdt et besøk. Og til slutt har du de beryktede dyreshowene hvor «tapre» dyrepassere stikker hodet inn i gapet på neddopede krokodiller og apekatter med «festlige» klær sykler omkring med sneipen i munnvikene (det skinner kanskje litt gjennom at jeg ikke har så mye til overs for denslags…). Har man tid og interesse skal en tur til Similan Islands være utrolig flott med snorkling/dykking i verdensklasse og muligheter for å se hvalhai i sesong!
Nå må man også huske på å ikke undervurdere utbyttet av å daffe en hel dag i et flott hus med en flott hage og et flott basseng sammen med sin flotte familie heller. Man er tross alt på ferie, og ikke med i noe maratonløp… Noe å tenke tilbake på i en hektisk hverdag!

Ett siste tips. Har dere en sen flight ut fra Phuket er det en vannpark like ved flyplassen. Der kan man herje noen timer før det er tid for å dra til flyplassen. Nydusjet og slitne sovner forhåpentligvis hele familien da ganske så snart vel om bord på flyet…

Det var Phuket i forholdsvis korte trekk. Nå skal jeg i neste post skrive noen velvalgte ord om intet mindre enn perlen i det andamanske hav: Koh Phi Phi!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s