Tips, triks og gode råd 

 

 Her vil jeg komme med litt allmenn info/tips rundt planlegging og gjennomføring av turer på egenhånd med hele familien.

Jeg skjønner jo at de færreste deler min nerdete iver når det gjelder å tråle nettet etter den beste flybillett-dealen eller det perfekte strandhotellet for en familie på seks… Personlig synes jeg at planleggingen er halve moroa men det kan jo være greit å få noen råd med på veien. Derfor tenkte jeg å gå gjennom i tur og orden hva som kan være bra å ha i bakhodet når reiselysten etterhvert begynner å ta overhånd. Så må jeg legge til at selvfølgelig er de fleste av disse rådene også gyldig for de som reiser uten barn ☺️

  • HVOR SKAL VI DRA?

 

Dette kommer jo såklart an på hva man er ute etter, hvilke interesser man har, budsjett osv… Er strandliv med snorkling og slaraffenliv det viktigste? Vil man ha mulighet til storby/shopping? Liker man å være mer aktiv med dykking, jungeltrekking og gåturer i fjellet? Ønsker man kanskje litt av alt? 

Når man reiser med barna er det viktig å føle at det er trygt, enkelt og greit å reise rundt også. Personlig synes jeg at Sør-øst Asia er et veldig egnet område for en familie som skal prøve seg på langtur for første gang, for eksempel Thailand. Det er enkelt og greit å reise rund, folk er meget barnevennlige, maten er trygg og god, det finnes attraksjoner og aktiviteter som passer for alle og ikke minst får man mye for pengene…

Andre gode kandidater i området kan være Malaysia, Vietnam, Bali og Singapore. Australia skulle være perfekt men da kommer den endelige prislappen til å være mye høyere… Latin Amerika er jeg litt mer usikker på. Det er en fabelaktig del av verden å reise i men sikkerheten er nok jevnt over ikke like bra som i Asia. Alternativer her kan likevel være Yucatan i Mexico med spennende mayakultur og nydelige strender (Tulum!) og Costa Rica som er et eldorado for naturelskere pluss at det er både politisk stabilt og fredelig.

På det indiske subkontinentet vil kanskje India være i overkant overveldende og kaotisk. Sri Lanka derimot burde passe perfekt og har man råd til å kombinere med Maldivene er man i traveller’s heaven!

Afrika har jeg dessverre ingen personlig erfaring med, så dersom noen kan komme med tips her så værsågod 😉

  • FLYBILLETTER


Dette er den største enkeltutgiften i forhold til reisen og følgelig også der man kan – med litt omhu og god planlegging – spare inn en del penger. Den gylne regelen her er at jo tidligere du er ute, jo billigere er billettene. Vi snakker om nesten et år i forveien… 

Jeg bruker søkemotorer som Momondo og Kayak. Der kan man også legge inn prisvarsel på ulike strekninger og få mail når prisen endrer seg. Dette er litt mer komplisert dersom man ønsker en såkalt stop-over, at man ønsker å være noen dager på en av mellomlandingene. Typisk er at, om man flyr med for eksempel Singapore Airlines, det er ønskelig å være et par dager i Singapore på hjemveien. Dette kan være enklere å få fikset gjennom et reisebyrå men det koster som regel litt ekstra.

Det er også lurt å sjekke flyruten, antall mellomlandinger og ventetiden på disse. Det kan lønne seg å betale litt mere for å slippe å vente 7 timer på flyplassen i Doha midt på natten… Ankomsttid er også en faktor. Personlig foretrekker jeg å fly om natten og komme fram på morgenen.

Når flybillettene vel er i boks har man på en måte kastet lua over muren, så da er det bare å sette i gang med resten av planleggingen. Det er kos det!

  •  HOTELL


Her er det ikke like prekært å være tidlig ute som med billettene men har man en stor familie lønner det seg å planlegge i god tid også her. 

De fleste familierom er beregnet på toppen to barn, så det byr jo på utfordringer for oss med fire… Søkemotorer som Hotels.com, Expedia og Trivago kan virke litt rigide i forhold til antall barn. Ofte er det beste da å sende en mail direkte til hotellet og høre om ekstrasenger, ofte ordner det seg da. Iblant har vi måtte dele oss opp i to rom da det faktisk kan bli billigere enn en stor suite med to-tre soverom.

Skal man være lenge på ett sted kan det være veldig kjekt å leie et helt hus. Vi gjorde det på vår første tur til Phuket og det var helt perfekt. Airbnb og også finn.no er gode steder å lete etter leiehus.

img_0885
Huset vi leide på Phuket. God plass med svømmebasseng og stor, tropisk hage

Beliggenhet er en viktig faktor. Som regel er hoteller på attraktive plasser, som på stranden eller midt i sentrum dyrere enn tilsvarende rom lenger unna. Da blir spørsmålet om hva man vil prioritere. Husk bare at dersom man må betale for transport for å komme til butikker, restauranter og strand blir kanskje ikke prisforskjellen så stor likevel…

Når det bare var oss to som reiste hadde vi nesten aldri basseng hvor vi bodde, når vi nå reiser med barn har vi funnet ut at det er et must. De fleste unger elsker å leke i svømmebasseng og bare prøv å dra til Bangkok med kidsa uten å ha tilgang til basseng. Grøss…

 

Hotellfrokost er stas. Sånn er det bare. Våre gutter storkoser seg når de kan fråtse i godsaker på frokostbuffet!

For øvrig synes jeg tripadvisor er et veldig bra hjelpemiddel for å finne hoteller, restauranter og attraksjoner generelt. Dette er en side hvor reisende anmelder steder og det virker veldig pålitelig.

  • VAKSINER,  PASS OG FORSIKRING


Dette er kjipe saker, men dessverre nødvendige uansett hvordan man vrir og vender på det. De fleste byer har et vaksinasjonskontor hvor man får rede på hva man trenger. Det kan fort bli dyrt men ofte holder disse lang tid så at man slipper neste gang man skal ut og farte. Pass sier seg selv. Sjekk datoen i god tid og husk at mange land krever at passet er gyldig minst seks måneder etter innreise. Å stå på flyplassen og i panikk måtte begynne å styre med nødpass kan fort legge en demper på feriekosen… Reiseforsikring er også en selvfølge. Ikke dra uten, enkelt og greit. 

  • PAKKING


Dette er enkelt men samtidig så fryktelig vanskelig. Pakk først det du tror du trenger og ta deretter bort halvparten. Husk ladere og ledninger til alle dyrebare duppedingser! Skulle det bli manko på t-skjorter kjøper man det på plass. Ellers finnes det steder overalt hvor man får vasket klærne for en billig penge. Skal dere dra litt rundt er ryggsekk klart å foretrekke framfor å slepe på kofferter.

wp-1475136250087.jpg
Viktig viktig!

MAT


Mange er litt bekymret for maten «nerri lainnan». Kommer man ikke til å ha konstant jallamage? Er det kanskje sikrest å holde seg til hamburger og KFC? Sannheten er at ved å bruke et minimum av sunn fornuft er risikoen temmelig liten. På alle mine turer i Thailand har jeg aldri hatt skikkelig magasjau. Og jeg har spist mye rart! Fra enkel gatemat til alskens småretter på nattmarkedene. Tommelregelen er at dersom stedet er populært og har jevn omsetning av maten er det som regel trygt å spise der. Jeg personlig er mye mer skeptisk til bufféer hvor maten står fram i timesvis og folk hoster og plukker i hytt og pine. 

wp-1473698749108.jpg
Nasi Campiur. Bali

Kommer barna til å spise noe? Det kan kanskje være lurt å styre unna de mest spicy rettene, spesielt i Thailand, men ellers er det mye barnevennlig mat. Mange av restaurantene har også en barnemeny med pølser, hamburgere, pizza og chips men satay (grillspyd med peanøttsaus), kylling med cashewnøtter og de mildere curryrettene er gode lokale alternativer fra den lokale maten. Ellers bugner jo området av spennende frukter og ditto juice/smoothies!

Bananpannekake: klassikeren over alle når man er ute og backpacker.

En gang i blant kan man såklart  ta «The Walk Of Shame» til McDonald’s eller KFC, men gjør man det hele tiden går man virkelig glipp av en essensiell del av ferien. Synes nu jeg da…

  • NÅR SKAL VI DRA?

Desverre er det nå engang sånn at været – som man som kjent ikke kan gjøre noe med – spiller en stor rolle når man er på ferie. Er det regn dag ut og dag inn legger det fort en demper på det hele, selv for en trønder som er vant til litt av hvert når det kommer til vær…

Har man skolebarn er man som regel bundet opp til sommerferien eller eventuelt jul/nyttår. Den dårlige nyheten her er at vår sommer ofte ikke er den beste tiden for sol og strand i tropiske strøk. Det finnes unntak dog. Østkysten av Thailand (Koh Samui, Koh Phangan og Koh Tao), østkysten av Malaysia og Bali er som regel fint i juni/juli. Det samme gjelder for østkysten av Sri Lanka. Mange steder begrenser regnperioden seg til en real skur på ettermiddagen for så klarne opp igjen. Garantier finnes såklart ikke, man kan ha dager med strålende sol under monsumperioden og likedan kan man ha regnfulle dager i den»tørre» årstiden… Dette handler mest om sannsynlighet.

Desember er ofte fint, men det er alltid lurt å gjøre litt research på dette (Google is your friend!) før man bestemmer seg.

Et aldri så lite tips til slutt: Jeg vil virkelig anbefale å gå til anskaffelse av et såkalt actionkamera av vanntett type a la GoPro og ha med på turen. Med dette kan man ta masse morsomme filmer/bilder både over og under vann!

Et par lenker til nettsider jeg selv har hatt stor nytte av i forhold til planlegging av reise:

Meget bra blogg om å reise med barn. Masse info om hoteller og steder å dra.

Masse nyttig og inspirerende info om å reise i Sørøst Asia

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s